search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 02:32
MENU CLOSE

Standard & Poors: Διατηρήθηκε στην αξιολόγηση το Β+ για την Ελλάδα

27.04.2019 06:19
S&P και DBRS: Αμετάβλητη η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας - Media

 

Αν και όλα έδειχναν ότι η χώρα μας από το Β+ θα αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, τελικά διατήρησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β+, με θετική προοπτική. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης, σημειώνει τους κινδύνους που ενέχει η πιθανή πολιτική πόλωση, ενόψει των εκλογών.

Οι ανακοίνωση της S&P είναι η εξής  :

«Οι αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα αντανακλούν τις βελτιούμενες οικονομικές προοπτικές, που συνοδεύονται από ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και μία πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του κρατικού χρέους. Αυτά σταθμίζονται με το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της χώρας, μία δύσκολη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έναν μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης που έχει προβλήματα και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που παραμένουν»

Ο S&P προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 2,8% την περίοδο 2019-2022: «καθώς η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται και συνεχίζεται η ισχυρή εξαγωγική επίδοση, αν και η επιβράδυνση της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανόν να περιορίσει τις εξαγωγές».

Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί το 2019 στο 2,3% από 1,9% το 2018 και ότι στη συνέχεια θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 2,7% το 2020, στο 3,0% το 2021 και το 3,2% το 2022.

«Η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει, «εξαρτάται από το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές. Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους από όλες τις χώρες που αξιολογούμε, σε όρους διάρκειας αποπληρωμής και μέσου επιτοκίου, παρά το μεγάλο κρατικό χρέος», τονίζει ο οίκος.

«Η θετική προοπτική σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το αξιόχρεο της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει ο S&P.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04