search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:29
MENU CLOSE

Θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη «βλέπει» η EBRD: Στο 2,2% το 2019 και το 2020

08.05.2019 13:18
Ανάπτυξη 1,8% βλέπει ο ΙΟΒΕ για το 2019 - Media

 

Η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στην έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,2% τόσο φέτος όσο και το 2020, μετά από άνοδο 1,9% το 2018. Η πρόβλεψή της είναι οριακά χαμηλότερη (κατά 0,1%) σε σχέση με ότι εκτιμούσε πέρυσι η EBRD.

Όπως αναφέρει, η οικονομική ανάπτυξη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίστηκε το 2018 αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις προβλέψεις. Ο βασικός καταλύτης ήταν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενώ θετική επίπτωση είχε και η ιδιωτική κατανάλωση.

Ωστόσο, οι επενδύσεις και η δημόσια κατανάλωση συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και η υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης από τους ευρωπαίους πιστωτές, καθώς και οι πρόσφατες αναβαθμίσεις και η έξοδος στις αγορές παρέχουν ένα περιορισμένο περιθώριο ενίσχυσης των κρατικών δαπανών, σημειώνει η EBRD.

Οι βελτιωμένες συνθήκες έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε διατηρήσιμη αύξηση των επενδύσεων.

Από την άλλη, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (EBRD) θα πρέπει να επιταχυνθεί, σημειώνει η τράπεζα.

Τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν ενδεχόμενη παγκόσμια επιβράδυνση που θα επηρέαζε το ρυθμό ανόδου των εξαγωγών, ενώ το όποιο πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις ή ενδεχόμενη αύξηση της αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας θα μπορούσε να πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη, οδηγώντας σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33