search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:27
MENU CLOSE

Επικαιροποίησε το εκλογικό δίλημμα ο Τσίπρας με φόντο την έκθεση της Κομισιόν

07.06.2019 06:34
tsipras_3-2.jpg

 

Μετά την έκθεση της Κομισιόν που προβλέπει απόκλιση από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 – 2020 η κυβέρνηση επιχειρεί να οικοδομήσει τη νέα γραμμή, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου. Εκτιμώντας προφανώς ότι η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα και την αλλαγή της κατάστασης επομένως δεν είναι αμιγώς «τεχνοκρατική» αντανακλά πολιτικές επιλογές και σκοπιμότητες, η κυβέρνηση δείχνει να σηκώνει τους τόνους απέναντι στις Βρυξέλλες.

Το κλίμα αυτό αξιοποιήθηκε στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε: «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας επιχείρησε να υπογραμμίσει εκ νέου το εκλογικό δίλημμα «με το σχέδιο ελάφρυνσης των πολλών ή με τη λιτότητα» δείχνοντας ότι επιβεβαιώθηκαν οι προεκλογικές του δηλώσεις αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης, που αν δεν υπάρξει τότε κύκλοι στο εσωτερικό και τις Βρυξέλλες θα λάβουν το μήνυμα ότι μπορούν να τα αμφισβητήσουν κι αυτό θα σημάνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος αλλά υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής στη λιτότητα.

Στη δήλωσή του αυτή ο πρωθυπουργός – όπως και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου το βράδυ στην ΕΡΤ – σημείωσε ότι οι εν λόγω «ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι» των Βρυξελλών έβαλαν θέμα για απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο, κάτι που δεν είχε τεθεί καθ’όλη τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επειδή είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί απολύσεις στο Δημόσιο.

Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός ως ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο αυτής της «όρεξης που άνοιξε» έδειξε τις θέσεις Μητσοτάκη υπέρ της επιστροφής στην μνημονιακή αναλογία 1 προς 5 στο Δημόσιο, όταν η κυβέρνηση από 1.1.2019 εφαρμόζει τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση (συνταξιοδότηση), δηλαδή 1 προς 1.

Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του αυτή θέλησε:

  • Να επικαιροποιήσει το εκλογικό δίλημμα, συνδέοντάς το αυτή τη φορά με τις εξελίξεις
  • Να υπογραμμίσει ότι είχε προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις και επιβεβαιώθηκε
  • Να καταδείξει ότι το ζήτημα της πορείας της χώρας και της πολιτικής που θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα είναι ζήτημα πολιτικοκοινωνικών συσχετισμών, επομένως η ψήφος των πολιτών είναι αυτή που θα κρίνει τη συνέχεια.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης ο πρωθυπουργός έδειξε να επιχειρεί να κινητοποιήσει ειδικά το κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στις πρόσφατες ευρωεκλογές το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και φαίνεται πως σημειώθηκαν απώλειες από την συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων.

Η τακτική με το αφορολόγητο

Την ίδια ώρα με την τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα ο πρωθυπουργός μοιάζει να επιδιώκει να εκθέσει την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία τις τελευταίες εβδομάδες (και πριν τις ευρωεκλογές) έδειξε να ευθυγραμμίζεται με τη θέση της κυβέρνησης, μιλά για τη διατήρηση του αφορολόγητου κι επικαλείται και τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει πριν τις εκλογές της 26ης Μαίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με μια κίνηση τακτικής, ως επί το πλείστον, επιχειρεί να πιέσει την ΝΔ να ψηφίσει την τροπολογία, αν θέλει να είναι συνεπής με τα όσα ισχυρίζεται, κάτι που όμως θα τη φέρει σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες οι οποίες δείχνουν τρύπα στα έσοδα.

Αν για λόγους προεκλογικούς η ΝΔ ψηφίσει την τροπολογία τότε εκτιμάται ότι θα εκτεθεί μετεκλογικά . Δηλαδή, θεωρείται ότι αν κι εφόσον η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση και καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν θα αναγκαστεί να μεταβάλει τη στάση της.

Ψηφοδέλτια

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προεκλογική προετοιμασία του κόμματος και ειδικά σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια ο κορμός του αναμένεται οριστικοποιηθεί σήμερα σε κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί προκειμένου να διεξαχθεί μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:27