search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:06
MENU CLOSE

Ένα αντίο στον Κώστα Αξελό

04.02.2010 10:59
Ένα αντίο στον Κώστα Αξελό - Media

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Αξελός, ένας μεγάλος στοχαστής παγκοσμίου εμβέλειας, ένας πραγματικά μεγάλος Έλληνας, που η πατρίδα του τον τιμώρησε γι αυτό διώχνοντάς τον στο εξωτερικό γιατί δεν άντεχε την παρουσία του δίπλα στους λογής δοσίλογους που επιβράβευσε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Κώστας Αξελός, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924, εντάχτηκε στο ΚΚΕ σε ηλικία μόλις 17 ετών , έχοντας ωστόσο βασικές διαφωνίες με την κομματική πολιτική.Το 1944, στα Δεκεμβριανά, συνελήφθη και υπέστη -εκτός των βασανιστηρίων- και εικονική εκτέλεση.

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Αξελός, ένας μεγάλος στοχαστής παγκοσμίου εμβέλειας, ένας πραγματικά μεγάλος Έλληνας, που η πατρίδα του τον τιμώρησε γι αυτό διώχνοντάς τον στο εξωτερικό γιατί δεν άντεχε την παρουσία του δίπλα στους λογής δοσίλογους που επιβράβευσε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Κώστας Αξελός, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924, εντάχτηκε στο ΚΚΕ σε ηλικία μόλις 17 ετών , έχοντας ωστόσο βασικές διαφωνίες με την κομματική πολιτική. Το 1944, στα Δεκεμβριανά, συνελήφθη και υπέστη -εκτός των βασανιστηρίων- και εικονική εκτέλεση. Απέδρασε από τις φυλακές που κρατείτο και με την βοήθεια του τότε Γάλλου διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου φυγαδεύτηκε με πλοίο στη Γαλλία μαζί με τον Κορνήλιο  Καστοριάδη, τον Κ. Παπαϊωάννου -μεγάλη και άγνωστη στη χώρα μας  προσωπικότητα των γραμμάτων- τον Μ. Κρανάκη, τον Ν. Σβορώνο και άλλους διαπρεπείς Έλληνες. Στο μεταξύ το 1946 έφυγε από το ΚΚΕ.

Στη Γαλλία σπούδασε στη Σορβόννη όπου και δίδαξε. Αναδείχτηκε κορυφαίος στοχαστής και φιλόσοφος. Μέσα από τους Προσωκρατικούς, επεχείρησε να καταστήσει συμβατούς τον Μαρξ με τους Νίτσε, Φρόιντ και Χάιντεγκερ.  Από τα πρώτα του κιόλας βήματα στρέφεται προς τη στοιχειοθέτηση μιας βιοθεωρίας που να καθίσταται πράξη στον στίβο μιας ελεύθερης και δημοκρατικής πολιτείας, έστω κι αν ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτήν συνεπάγεται τη βίαιη κοινωνική διαλεκτική της επαναστατικής ανατροπής. Αξεπέραστη υπήρξε η συμβολή του στη μελέτη ενός από τους κορυφαίους προσωκρατικούς φιλοσόφους, του Ηράκλειτου, του οποίου διέσωσε και ανέδειξε την σκέψη και συνέβαλε στο να  αποτιμηθεί με ακρίβεια η «ευεργετική» του επίδραση στο έργο του Ένγκελς και του Μαρξ.

Μόλις το 2009 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  και αυτή υπήρξε και η έσχατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Μια χώρα που μισεί και εχθρεύεται τα πιο άξια παιδιά της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:04