search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:03
MENU CLOSE

Μεταναστευτικό στο κόκκινο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2087
22-8-2019
25.08.2019 03:00
astynomia_1-1.jpg

 

Κατακόρυφη η αύξηση των εισόδων από τον Ιούνιο και μετά

Απορροφημένοι από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την οικονομική συγκυρία και να τύχει το επόμενο χρονικό διάστημα ευνοϊκής μεταχείρισης στο θέμα του πλεονάσματος από τα ισχυρά ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα και φυσικά την καλοκαιρινή ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου, οι Έλληνες και κυρίως τα ΜΜΕ μοιάζουν να υποτιμούν ή να θεωρούν παγιωμένη την εικόνα του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Μόνο που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ενδεχομένως να έχουν οι περισσότεροι. Τους τελευταίους μήνες και κυρίως από τον Ιούνιο και μετά οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη το Λιμενικό, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίστηκαν από τα σκάφη της ακτοφυλακής να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια ξεπέρασε τα 5.100 άτομα. Και ήδη το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου σε αυτούς έχουν προστεθεί περίπου άλλοι τόσοι.

Επίπεδα ρεκόρ για το 2018-19

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το χρονικό διάστημα 12-18 Αυγούστου εισήλθαν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 1.943 πρόσφυγες και μετανάστες. Αριθμός αυξημένος συγκριτικά με το χρονικό διάστημα μεταξύ 5-11 Αυγούστου (1.570 άτομα) και σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο του πρώτου οκταμήνου του 2019, οπότε κάθε εβδομάδα έφθαναν στην Ελλάδα περίπου 1.000 νέοι αιτούντες άσυλο.

Το 42% εξ αυτών κατάγονται από το Αφγανιστάν, μόλις το 11% πλέον από τη Συρία, ενώ η αντιμεταναστευτική πολιτική της Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία και η επικινδυνότητα του ταξιδιού στη Μεσόγειο από τη Λιβύη ωθεί πλέον πολλούς Αφρικανούς (ποσοστό 10% των νέων αφίξεων τον Αύγουστο), κυρίως από το Κονγκό, να αναζητήσουν την είσοδό τους στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Όσον αφορά την κατάσταση στα hotspots, τραγικές παραμένουν οι συνθήκες «φιλοξενίας» στη Μόρια και το Βαθύ της Σάμου. Στη Λέσβο ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών θυμίζει πλέον εποχές του 2015, αφού 9.054 παραμένουν στο νησί. Περισσότεροι από 8.000 είναι στη Μόρια, σε μια δομή με ανώτατο όριο φιλοξενίας τα 3.500 άτομα.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στον μοναδικό οργανωμένο προσφυγικό καταυλισμό (Κέντρο Πρώτης Καταγραφής) της Σάμου, την αποκαλούμενη από ντόπιους και πρόσφυγες «Ζούγκλα». Εκεί, σε συνθήκες επιεικώς απάνθρωπες, στοιβάζονται 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε μια δομή προορισμένη να προσφέρει κατάλυμα σε μόλις 600.

Πρόβλημα χωρίς λύση

Την ίδια ώρα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στους σχεδόν 260 μετανάστες που δέχθηκε η Ελλάδα και στην απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που θέτει εν αμφιβόλω την ορθή εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας από την Ελλάδα. Ρεπορτάζ του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης σημειώνει, επικαλούμενη το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA:

«Παρότι η Ιταλία δημιουργεί πρωτοσέλιδα λόγω του προσφυγικού, η Ελλάδα δέχθηκε την Παρασκευή 258 πρόσφυγες που πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Η ελληνική ακτοφυλακή περισυνέλεξε έξω από την Αλεξανδρούπολη 42 μετανάστες, οι οποίοι προέρχονταν από την τουρκική ακτή, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα. Την ίδια στιγμή στη Σάμο και τη Χίο η ελληνική ακτοφυλακή εντόπισε 216 μετανάστες και τους μετέφερε στα κέντρα ταυτοποίησης. Η γερμανική ιστοσελίδα καταλήγει σημειώνοντας ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω είναι υπερπλήρεις».

Με τίτλο «Χωρίς λύση», η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφέρεται στο προσφυγικό με αφορμή τις θέσεις του Ματέο Σαλβίνι:

«Το να αρνείσαι σε ναυαγούς να εισέλθουν σε λιμάνι δείχνει έλλειψη πολιτισμού, ανεξάρτητα από το ισχύον δίκαιο χορήγησης ασύλου. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το αν η κρατικά οργανωμένη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, όπως ζητάει η Γερμανίδα καγκελάριος, θα έδινε λύση στο προσφυγικό ζήτημα. Η επιχείρηση “Σοφία” διέσωσε πολλούς μετανάστες, δεν συνέβαλε ωστόσο στην αντιμετώπιση των διακινητών. Στο κάτω – κάτω αυτή ήταν η αποστολή της. Μια σωστή προσφυγική πολιτική θα απέτρεπε τους μετανάστες από τον διάπλου της Μεσογείου. Παρά τις σχετικές αποφάσεις η Ε.Ε. δεν έδωσε ποτέ έμφαση στην επίτευξη αυτού του στόχου. Μόνο με τη διάσωση μεταναστών, δεν λύνεται το προσφυγικό».

«Ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία!

«Δικαστήριο του Μονάχου θέτει εν αμφιβόλω την ορθή εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας» επιγράφει διαδικτυακό της άρθρο η αυστριακή εφημερίδα «Donaukurier», η οποία επισημαίνει, επικαλούμενη το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, το Διοικητικό Δικαστήριο της βαυαρικής πρωτεύουσας δικαίωσε στις 17 Ιουλίου έναν Σύρο, ο οποίος θα επαναπροωθούνταν από τις γερμανικές αρχές στην Ελλάδα, όπου είχε απορριφθεί η αίτησή του για χορήγηση ασύλου, μιας και για τις ελληνικές δικαστικές αρχές η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα».

Ο δικαστής ωστόσο επεσήμανε ότι πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να θεωρηθεί μια χώρα «ασφαλής» και διατύπωσε σοβαρές αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις αυτές. Κατά την άποψη του Γερμανού δικαστή η χώρα της Ε.Ε. που επαναπροωθεί – στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα – θα πρέπει να βέβαιη ότι ο ενάγων δεν θα απελαθεί από την Τουρκία στη Συρία κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ, επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης ProAsyl, η οποία από κοινού με την ελληνική οργάνωση Refugee Support Aegean στήριξε τον Σύρο μετανάστη στην προσφυγή του ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι “θα πρέπει να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα, διότι υπάρχει κίνδυνος αλυσιδωτών επαναπροωθήσεων”».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:02