search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:42
MENU CLOSE

Ο Αμαζόνιος φλέγεται: Αγωνία από τον γ.γ. του ΟΗΕ – Βοήθεια για την κατάσβεση από τους G7

26.08.2019 12:50
Ο Αμαζόνιος φλέγεται: Αγωνία από τον γ.γ. του ΟΗΕ - Βοήθεια για την κατάσβεση από τους G7 - Media
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί περισσότερο για να προστατεύσει την Αμαζονία, όπου πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος.
 
«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή έκκληση» και «ελπίζω πως θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε περισσότερους πόρους για να βοηθήσουμε τις χώρες της Αμαζονίας», δήλωσε ο Γκουτέρες στο τέλος μιας συνόδου της G7 αφιερωμένης στο κλίμα και τις πυρκαγιές του τροπικού δάσους στη Νότια Αμερική.
 
Χρειάζεται, πρόσθεσε, «μια ισχυρή συλλογική βούληση για να διαφυλαχθεί αυτή η παγκόσμια κληρονομιά, που είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας για την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού».
 
Ο Γκουτέρες διευκρίνισε πως σύνοδος θα πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτή στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε εξάλλου «μια πιο ισχυρή και φιλόδοξη δέσμευση» των πλούσιων χωρών για την καταπολέμηση «της κλιματικής κρίσης» καθώς «τα έτη 2015-19 θα είναι πιθανόν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ».
 
Εν τω μεταξύ, η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη αποφάσισε να αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αμαζονία, κυρίως για να στείλει εκεί πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
 
«Η πραγματικότητα είναι πως για την επείγουσα βοήθεια χρειάζονται ιδιαίτερα χρηματοδότηση … διότι δεν έχουν τα κεφάλαια για να μπορέσουν να απογειωθούν τα αεροπλάνα, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα», δήλωσε γαλλική προεδρική πηγή, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Εκτός από την αποστολή των αεροπλάνων, η G7 συμφώνησε σε μια πτυχή μεσοπρόθεσμης βοήθειας για την αναδάσωση, η οποία θα παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και για την οποία θα χρειαστεί η συμφωνία της Βραζιλίας, καθώς και συνεργασία με τις ΜΚΟ και τους τοπικούς πληθυσμούς, διευκρινίσθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40