search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:27
MENU CLOSE

Τάρτα τατέν με μήλα

05.09.2019 15:33
tarte-tatin_751442626sm-620-thumb-large.jpg

 

Υλικά

Για τη ζύμη

ρειαζόμαστε

200 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

100 γραμμάρια βούτυρο

30 γραμμάρια ζάχαρη

λίγο αλάτι

δύο αυγά

 

Για τη γέμιση

1½ κιλό μήλα (κόκκινα και γλυκά ή γκόλντεν)

150 γραμμάρια ζάχαρη

80 γραμμάρια φρέσκο παχύ βούτυρο

 

 

Εκτέλεση

Πρώτα η ζύμη. Αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι ανακατεύονται μαζί με μικρά κομμάτια βούτυρου και όλα αυτά τα τρίβουμε μέχρι να δημιουργηθούν κομμάτια ζύμης – περίπου σαν ψίχουλα – που θα έχουν όλα την ίδια υφή. Στο στεγνό αυτό μίγμα προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε γρήγορα ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά, μα όχι πάρα πολύ – δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα ομοιογενές. Το πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και το πατάμε για να πλατύνει. Αν στο μεταξύ διαπιστώσουμε πως παραείναι σφιχτό, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας νερό για να «λυθεί». Τυλίγουμε σε μεμβράνη τη ζύμη, μετά το άνοιγμά της, και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 40 λεπτά.

Προετοιμάζουμε τώρα τον φούρνο ζεσταίνοντάς τον στους 180 βαθμούς. Από πάνω, στο μάτι της κουζίνας και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη στη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και την αφήνουμε να λιώσει μέχρι να ξανθύνει ενώ ανακατεύουμε κυκλικά. Όταν έχει λιώσει πια τελείως, προσθέτουμε το βούτυρο και, αφού με τη σειρά του διαλυθεί και αυτό, προσθέτουμε τα μήλα, που προηγουμένως τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε τέταρτα. Τα απλώνουμε στον πάτο του σκεύους που θα ψήσουμε την τάρτα – σε κυκλικό σχήμα – σαν πεσμένο ντόμινο: το ένα να μισοσκεπάζει το άλλο, ξεκινώντας από τις άκρες της φόρμας και τελειώνοντας στο κέντρο. Όσα κενά δημιουργηθούν, τα καλύπτουμε με κομμάτια μήλου και, μόλις ροδίσουν, βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Η ώρα της ζύμης, ξανά. Την βγάζουμε από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε πλάτος τέτοιο που να ξεπερνά κατά τι εκείνο της φόρμας. Σκεπάζουμε τα μήλα και το κομμάτι που περισσεύει περιμετρικά, το γυρίζουμε και το εφαρμόζουμε στις άκρες του σκεύους. Τρυπάμε σε κάποια σημεία τη ζύμη με το πηρούνι και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 45 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία. Όταν έχει πάρει το αναμενόμενο χρώμα, την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου ακόμα 15 λεπτά. Όχι παραπάνω, γιατί αξίζει να σερβιριστεί ζεστή. Για πετυχημένη “έξοδο” της από το σκεύος, ακουμπάμε πάνω στη φόρμα την πιατέλα που θα την σερβίρουμε.

Μπορεί να συνοδευτεί έξοχα από σαντιγύ (χειροποίητη κατά προτίμηση, παραμερίζοντας τις του εμπορίου) αλλά και παγωτό βανίλια. Οι εναλλακτικές εκδοχές της είναι ισάριθμες με τα φρούτα που αγαπάτε.

boostanistas

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:27