search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:15
MENU CLOSE

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για την πρόκλησή του

21.09.2019 07:20
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για την πρόκλησή του - Media

 

Σχεδόν το 5,2%των καρκίνων που διαγνώστηκαν το 2015 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με καλύτερη διατροφή. Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JNCI Cancer Spectrum η οποία υπολογίζει τον αριθμό, το ποσοστό και τον τύπο συγκεκριμένων καρκίνων οι οποίοι οφείλονται στην υπερκατανάλωση τροφών και ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη.

Στη μελέτη εκτιμάται πως 80.110 νέες περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου στις ΗΠΑ το 2015 οφείλονταν στις κακές διατροφικές επιλογές.

Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο είναι συγκρίσιμο και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον καρκίνο που προκύπτει από την κατανάλωση αλκοόλ ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ του 4-6%.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ευκαιρία να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου μέσω της βελτίωσης των τροφών που καταναλώνουμε», αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της έρευνας, Fang Fang Zhang.

Η αναφορά των ερευνητών σημειώνει ότι υπάρχουν πειστικά στοιχεία και ενδείξεις ότι μια διατροφή με υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος και  χαμηλή σε δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα, ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης ζαχαρούχα ροφήματα λόγω των ήδη γνωστών συσχετισμών τους με την παχυσαρκία και 13 τύπους καρκίνου.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν ότι:

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είχε το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων που σχετίζονται με τη διατροφή φτάνοντας το 38,3% όλων των  περιπτώσεων του 2015 που σχετίζονταν με τη διατροφή.
  • Η πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης σε χαμηλά επίπεδα είχε συσχετιστεί με το μεγαλύτερο αριθμό και ποσοστό νέων περιπτώσεων καρκίνου, ενώ ακολουθήθηκε από τη χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, την υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, τη χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, την υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και τέλος την υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων.
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός των περιστατικών καρκίνου που σχετίζονταν με την κακή διατροφή αφορούσε καρκίνο του παχέος εντέρου με 52.225 περιστατικά. Ακολουθήθηκε από καρκίνους του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα (14.421), καρκίνο της μήτρας (3.165), καρκίνο του μαστού (3.059), καρκίνο στους νεφρούς (2.017), καρκίνο του στομάχου (1.564) και καρκίνο του ήπατος (1.000).
  • Από τις περιπτώσεις καρκίνου που σχετίζονταν με τη διατροφή, σχεδόν το 16% αποδίδονταν και στην παχυσαρκία.

Πηγή: ygeiamou.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:14