13/07/2020 17:18:16

Τι θα συζητήσει με Τραμπ και Ερντογάν ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ

Τι θα συζητήσει με Τραμπ και Ερντογάν ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ - Media

 

Την έμπρακτη αναβάθμιση του διεθνούς στάτους κβο της Ελλάδας, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, θα επιχειρήσει να… επισημοποιήσει διά της πενθήμερης παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το ethnos, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμυστηρεύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συνομιλητές του ότι το μήνυμα της συμμετοχής στις κορυφαίου επιπέδου διεργασίες στην αμερικανική μητρόπολη είναι πως «η Ελλάδα επανακάμπτει στη διεθνή σκηνή ως σημαντικός παίκτης», τόσο σε περιφερειακό όσο και παγκόσμιο επίπεδο.

Στις αποσκευές του ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μεταφέρει -ως πειστήρια της αλλαγής στρατηγικών προτεραιοτήτων της χώρας- μόνο το… ράλι κυβερνητικών πρωτοβουλιών του τελευταίου διμήνου, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, την εμπροσθοβαρή μείωση της φορολογίας και τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Μητσοτάκης «φιλοτεχνούσε» επί 3,5 χρόνια -από τις αρχές του 2016, όταν εξελέγη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας- με πολύ προσεκτικά βήματα το διεθνές του προφίλ, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες συναντήσεις με πρόσωπα-κλειδιά του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού στερεώματος και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν πως η σημαντική αυτή προεργασία αποτυπώνεται ανάγλυφα στις υψηλού συμβολισμού αλλά και σημασίας διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις που θα έχει από αύριο στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός.

Συνοψίζοντας τις κύριες στοχεύσεις του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα «συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά, όπως η Τουρκία, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, είτε παγκόσμια, ήτοι τις ευρωατλαντικές σχέσεις αλλά και την κατάσταση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ με μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως αυτές της Αυστραλίας και της Ινδίας».

Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται, με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως οι άκρως επικίνδυνες παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, να συναντηθεί με σημαντικούς παράγοντες της Ομογένειας. Ειδικότερα, το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ομογένειας στην Αστόρια, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα ενημερώσει τους συμπατριώτες μας για την υπό κατάθεση κυβερνητική πρόταση για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, μία από τις εμβληματικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.