22/09/2020 17:49:34

Με σημαντικές αγορές Ι.Χ ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος - Αύξηση 19,8% στις πωλήσεις

Τα 10 αυτοκίνητα με την καλύτερη μεταπωλητική αξία στην Ελλάδα - Media

 

Παρότι στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου παρατηρείται ύφεση, ο Σεπτέμβριος ήταν στη χώρα μας ένας εξαιρετικός μήνας, καθώς οι ταξινομήσεις καινούριων αυτοκινήτων αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φτάνοντας τις 5.899 μονάδες έναντι 4.922.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντική ήταν η αύξηση και στις πωλήσεις καινούριων μοτοσικλετών, καθώς οι ταξινομήσεις τους ήταν αυξημένες κατά 21% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρυσι, στις 3.544 μονάδες από 2.930.

Σύμφωνα με το insider.gr συνολικά το πρώτο εννεάμηνο του έτους οι ταξινομήσεις καινούριων αυτοκινήτων παρουσιάζονται αυξημένες κατά 10,3%. Πιο συγκεκριμένα, το περσινό αντίστοιχο διάστημα είχαν ταξινομηθεί 84.076 επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ φέτος 92.772. Σημαντικά αυξημένες στο ίδιο διάστημα είναι και οι ταξινομήσεις νέων  φορτηγών κατά 17,1%, νέων λεωφορείων κατά 48,7%, καθώς και των μοτοσικλετών κατά 13,2%.

Παρά τη σημαντική ποσοστιαία αύξηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στο σύνολό της η αγορά των καινούριων αυτοκινήτων  παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα οι ταξινομήσεις του πρώτου εννεάμηνου του 2019 είναι κατά 57,6% λιγότερα σε σχέση με το μέσο όρο των ταξινομήσεων την ίδια περίοδο, στη δεκαετία  ως προ κρίσης, δηλαδή από το 2000-2009.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επεξεργάζεται μέτρα τόνωσης της αγοράς, κυρίως υπό τη μορφή φορολογικών κινήτρων για αγορά νέων αυτοκινήτων μηδενικών ή πολύ χαμηλών ρύπων. Ταυτόχρονα, σκέφτεται να μειώσει τον ΦΠΑ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 14%, γεγονός που θα τα καταστήσει πολύ πιο προσιτά. Καθώς όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ποσοστό πωλήσεων αρκετά κάτω της μονάδας στην Ελλάδα, απαιτούνται γενναία κίνητρα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, όχι μόνο για αγορά καινούριων ηλεκτρικών αλλά επίσης και υβριδικών αυτοκινήτων. Τα τελευταία αποτελούν ιδανική λύση για τις σημερινές συνθήκες, καθώς υπάρχουν σε μεγάλη γκάμα, είναι φθηνότερα και φυσικά πολύ «καθαρά».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.