search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:47
MENU CLOSE

Brexit: Ξαφνική αισιοδοξία για συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

11.10.2019 13:34
Brexit: Ξαφνική αισιοδοξία για συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας  - Media

 

Προοπτικές μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής για το Brexit σήμερα εμφανίστηκαν μετά την δήλωση του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι είχε μια «εποικοδομητική» συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διορία ως σήμερα στο Λονδίνο για να παρουσιάσει μια αποδεκτή, συμβιβαστική λύση 

Οι δύο διαπραγματευτές για το Brexit συναντήθηκαν σήμερα για ένα πρόγευμα εργασίας στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκτιμήσουν αν υπάρχουν πιθανότητες να ξεμπλοκαριστούν οι συζητήσεις, έπειτα από μία τεταμένη εβδομάδα και πριν τη διεξαγωγή μιας κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου για το θέμα.

Μετά την συνάτηση, ο Μπαρνιέ δήλωσε «Κάντε υπομονή. Το Brexit είναι σαν την αναρρίχηση στο βουνό. Χρειαζόμαστε εγρήγορση, αποφασιστικότητα και υπομονή».

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση Μπάρκλεϊ-Μπαρνιέ ήταν «εποικοδομητική» .

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. «Εργαζόμαστε προς μια συμφωνία», δήλωσε η Αντρέεβα. «Εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. 

Όπως δήλωσαν δύο υψηλόβαθμες πηγές, οι 27 χώρες που παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit εξουσιοδότησαν τον διαπραγματευτή Μπαρνιέ να πραγματοποιήσει έναν ακόμα γύρο εντατικών και κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι οι «επόμενες λίγες ώρες» μπορεί να είναι κρίσιμες σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μιας σημαντικής εξέλιξης για μια συμφωνία για το Brexit.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Reuters εάν υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας» για μια συμφωνία για το Brexit, ο Μακρόν απάντησε: «Ας περιμένουμε τις επόμενες λίγες ώρες».

Μέσα πάντως στο κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε , σε υψηλό τριμήνου ανήλθε η στερλίνα, έχοντας κάνει ράλι άνω του 3% από χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδό της από τα μέσα Ιουνίου του 2016, πριν οι πολίτες στη Βρετανία ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Η λίρα σημείωσε νωρίτερα άνοδο σχεδόν 2% στο υψηλό τριμήνου του 1,2685 δολαρίου. Έναντι του ευρώ, η λίρα ενισχύθηκε έως 1,4% στις 87,20 πένες.

Το ράλι της στερλίνας υπονόμευσε τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 που περιλαμβάνει εταιρίες με εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά οι μετοχές βρετανικών εταιριών λιανεμπορίου, τραπεζών και κατασκευαστικών εταιριών που επικεντρώνονται στην εγχώρια αγορά επωφελήθηκαν, σημειώνοντας άνοδο 4-6%. Ράλι έκαναν και οι μετοχές στην Ιρλανδία ενώ υποχώρησαν οι αποδόσεις των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων.

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες είπαν, επίσης, ότι είναι πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές μιας συμφωνίας για το Brexit, μετά και από την πρόσφατη θετική συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ιρλανδού ομολόγου του Λίο Βαράντκαρ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:43