search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:44
MENU CLOSE

Σύγκρουση στο εργαστήριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2095
17-10-2019
17.10.2019 03:00
bors.jpg

 

O Μπόρις Τζόνσον δοκιμάζει τους «αερόσακους» του βρετανικού πολιτεύματος

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς μόλις φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κυβερνητική διαφήμιση που λέει «Προετοιμαστείτε για το Brexit» και παραπέμπει σε λινκ που δίνει οδηγίες για το οργανωμένο σενάριο καταστροφής της κυβέρνησης Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, στριμωγμένος στο καναβάτσο της αδιάλλακτης στάσης του, προσπαθεί να κάνει κωλοτούμπα… χωρίς να την κάνει και διαπραγματεύεται προσπαθώντας να μετατοπίσει την ευθύνη στην Ε.Ε., η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεύθυνη.

Σύμφωνα με αναλυτές, η διαπραγμάτευση γίνεται για τον περιορισμό της ζημίας (damage limitation) και για τα δύο μέρη. Οι εκατομμύρια κάτοικοι του Λονδίνου συνεχίζουν τη ζωή τους αηδιασμένοι «από την ανικανότητα των πολιτικών να πάρουν τη σωστή απόφαση για εκείνους». Μάλιστα, όπως επισήμανε στο «Ποντίκι» υφυπουργός που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, «αν κάναμε δεύτερο δημοψήφισμα με τρεις απαντήσεις, “Ναι στην Ευρώπη”, “Όχι στην Ευρώπη” και “Να τελειώνουμε”, οι περισσότεροι θα διάλεγαν το τρίτο».

Αυτό θα συνέβαινε διότι από την αρχή δεν κατάλαβαν τι διακυβευόταν, ενώ και τώρα δεν καταλαβαίνουν, διότι οι πολιτικοί δεν τολμούν να περιγράψουν την πραγματικότητα. Αλλά και επειδή, ύστερα από αιώνες, κατάφεραν να σύρουν και τη βασίλισσα Ελισάβετ στη λάσπη των λαϊκίστικων ψευδοδιλημμάτων. Τώρα, υπό το βάρος των συνεπειών, ίσως αχνοφανεί και ένα ενδεχόμενο συμφωνίας.

Αγωνία μέχρι το τέλος

Και τώρα… τρέχουν. Το ενδεχόμενο να γίνει μία νέα, έκτακτη σύνοδος κορυφής από την Ε.Ε. με αφορμή το Brexit θεωρείται πιθανό σύμφωνα με το BBC, που αναφέρει σε δημοσίευμά του πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς θεωρείται πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της με την κυβέρνηση της Βρετανίας έως την Πέμπτη (σ.σ.: σήμερα), οπότε έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις».

Καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη είναι στις 31 Οκτωβρίου, η Ε.Ε. σκέφτεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο στα τέλη του μήνα, ώστε να εξαντληθούν οι όποιες, σχεδόν μηδαμινές, πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Μπόρις Τζόνσον, διά της Ελισάβετ, στην έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, κατά την παραδοσιακή «Ομιλία της Βασίλισσας», διακήρυξε πως το Brexit στις 31 Οκτωβρίου αποτελεί την «προτεραιότητα» της κυβέρνησής του τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας βρίσκονται στο παρά ένα.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλιστεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου φιλοδοξεί να εργαστεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας» δήλωσε η 93χρονη βασίλισσα, η οποία έγινε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, όπως το θέλει η παράδοση κατά την έναρξη της συνόδου του Κοινοβουλίου.

Με την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα να μοιάζει κινούμενη άμμος, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τζόνσον πως παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα της βασίλισσας και τη σύρει στην προεκλογική του ατζέντα.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το περίγραμμα του προτεινόμενου από τον Τζόνσον συστήματος μετανάστευσης που θα ισχύσει μετά το Brexit, μεταρρυθμίσεις στην Ποινική Δικαιοσύνη, αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και μια υπόσχεση ότι θα γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και από τον Ιούλιο, οπότε πήρε την εξουσία, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Συμφωνούν ότι… διαφωνούν

Ο Τζόνσον δήλωσε ακόμη μια φορά ότι θέλει μια συμφωνία εξόδου με την Ε.Ε. προκειμένου να επιτραπεί μια συντεταγμένη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου. Έχει όμως δηλώσει ότι, εάν δεν είναι δυνατή μια τέτοια διευθέτηση, θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από την Ε.Ε. Και τώρα ζητάει βοήθεια από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Μια συμφωνία είναι δυνατή αυτόν τον μήνα, ίσως ακόμα και αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί… υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει, άρα ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο σήμερα» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι φθάνοντας σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στο Λουξεμβούργο.

Το σαββατοκύριακο συναντήθηκαν Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Οι υπουργοί της Ε.Ε. συναντιούνται στη συνέχεια στο Λουξεμβούργο πριν από τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, όπου θα μπορούσαν να προσυπογράψουν την όποια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ή ακόμα και να συζητήσουν το να δοθεί στη Βρετανία παράταση.

Για να υπάρξει μια συμφωνία, ο Τζόνσον πρέπει να διαχειριστεί το ακανθώδες θέμα των ιρλανδικών συνόρων πριν λάβει την έγκριση των μεγαλύτερων δυνάμεων της Ε.Ε. και μετά πρέπει να πείσει και το Κοινοβούλιο, το οποίο έχει απορρίψει όλες τις συμφωνίες μέχρι τώρα.

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές τι συμφωνήθηκε, αλλά και οι δύο δήλωσαν ότι υπάρχει δρόμος προς μια συμφωνία. Οι επιλογές παράτασης κυμαίνονται από μια σύντομη περίοδο ενός μήνα έως ένα διάστημα έξι μηνών ή και περισσότερο και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα χρειαστεί να συμφωνήσουν ομόφωνα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αυτή.

Κάθε ημέρα, από εδώ και στο εξής, θα είναι κρίσιμη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41