28/09/2020 17:57:57

Μανμπίτζ: Η μεθοριακή πόλη της Συρίας που θέλουν Άσαντ, Ερντογάν και Κούρδοι (Photos/Videos)

Μανμπίτζ: Η μεθοριακή πόλη της Συρίας που θέλουν Άσαντ, Ερντογάν και Κούρδοι (Photos/Videos) - Media

 

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην ΒΑ Συρία μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής με στόχο τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές, το όνομα μιας πόλης φαίνεται να ακούγεται περισσότερο από όλες τις άλλες σε αναλύσεις και κινήσεις στρατευμάτων. Είναι αυτό της Μανμπίτζ. Η Τουρκία ήθελε τον έλεγχο της πόλης τον οποίο είχαν τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι και οι Αμερκανοί ενώ τώρα, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές ΜΜΕ, διεξάγονται σκληρές μάχες και οι δυνάμεις του Άσαντ υψώνουν σιγά-σιγά τη συριακή σημαία σε κρατικά κτήρια.

Όσοι βέβαια παρακολουθούν σε βάθος χρόνου τις εξελίξεις στην περιοχή, γνωρίζουν πως η Μανμπίτζ ήταν πάντα μια πόλη σημαντικής στρατηγικής συμμαχίας για όποια δύναμη ήθελε να ελέγξει τη Βόρεια Συρία. Και φυσικά γι′ αυτό παίζει ρόλο η γεωγραφική της θέση. 

Οι φυλές της Μανμπίτζ 

Η πόλη Μανμπίτζ βρίσκεται στη μέση της βόρειας ζώνης της Συρίας και αριθμεί περί τους 700.000 κατοίκους η πλειοψηφία των οποίων είναι Άραβες ο «κοινωνικό ιστός» της πόλης αποτελείται βέβαια από συνολικά 29 φυλές ενώ στην πόλη φιλοξενούνται και πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Ο έλεγχός της περιλαμβανόταν πάντα στα στρατηγικά σχέδια όλων των «παιχτών» με σημαίνοντα ρόλο κατά τη διάρκεια του πολυετούς πολέμου που εκτυλίσσεται στη χώρα. Ως εκ τούτου η πόλη έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές την τελευταία οκταετία.

Το 2012 κατά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους για να την χάσουν το 2014 κατά την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές του αυτο-ανακηρυσσόμενου Χαλιφάτου διατήρησαν τον έλεγχο έως το 2016 οπότε απωθήθηκαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) η ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι Κούρδοι (δυνάμεις πολιτοφυλακής και άμυνας -YPG και YPJ), συμμάχους των ΗΠΑ.

Γιατί είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας;

Η πόλη αποτελεί έναν οικονομικό κόμβο καθώς βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Μ4, μια σημαντική εμπορική οδό που συνδέει τη δυτική πόλη -λιμάνι της Λατάκιας με το Χαλέπι, τη Ράκκα και την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Ντεϊρ Αζ Ζορ στα ανατολικά.

Για τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ ο έλεγχος της εθνικής οδού έχει μείζονα σημασία για κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας.

«Η κυβέρνηση της Συρίας θέλει τον έλεγχο της Μανμπίτζ εδώ και χρόνια» σχολιάζει ο Άρον Λουντ συνεργάτης του think tank Century Foundation και όπως εξηγεί «Τώρα είδε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και τη ρωσική στήριξη ως ευκαιρία να επιτύχει τον στόχο της».

Για την Άγκυρα, από την άλλη πλευρά, η απόκτηση μιας βάσης στην περιοχή θα έδινε στις τουρκικές δυνάμεις τη δυνατότητα να εμποδίσουν την μετακίνηση των δυνάμεων των Κούρδων από την μία στην άλλη πλευρά του Ευφράτη και ταυτόχρονα θα απομόνωνε τις επίσης υπό κουρδικό έλεγχο Χασακέ και Γκαμiσλί από το υπό κυβερνητικό έλεγχο, Χαλέπι. 

Η Μανμπίτζ έχει επίσης κρίσιμη σημασία για τα σχέδια του Ερντογάν για τη δημιουργία της «ασφαλούς ζώνης», όπως την αποκαλεί, όπου μετά την απομάκρυνση τον Κούρδων μαχητών σκοπεύει να μεταφέρει τουλάχιστον 2εκατ πρόσφυγες από τη Συρία εκ των 3,6 εκατ. που σήμερα έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

 

Με λίγη βοήθεια από φίλους

Την Τρίτη βέβαια οι δυνάμεις του Άσαντ μπήκαν στην Μανμπίτζ αλλά όπως υποστηρίζει ο Ερντογάν αυτό «...δεν είναι μία τόσο πολύ αρνητική [εξέλιξη]. Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος» ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι η ρωσική εμπλοκή (σημειώνεται πως ο ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ είναι ο Πούτιν) δεν μεταφράζεται σε σύγκρουση Άγκυρας-Μόσχας αφού τόνισε την «θετική προσέγγιση» του Κρεμλίνου στις τουρκικές επιδιώξεις. Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη του πρώτου στη Μόσχα το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα.

 

Ο Μαργουάν Καμαπλάν, διευθυντής του Αραβικού Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής σχολίασε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να καταλήξει σε μια επί της αρχής συμφωνία με την Άγκυρα η οποία ενδεχομένως θα συνεπάγεται την παράδοση του ελέγχου σε ρωσικές δυνάμεις ή δυνάμεις του Άσαντ όπως φαίνεται να συμβαίνει το τελευταίο 24ωρο. Με μόνη προϋπόθεση να εκδιωχθούν οι δυνάμεις των Κούρδων.

Για τον Ερντογάν η επίτευξη μια τέτοιας συμφωνίας εκτιμάται πως θα αποδειχθεί αποτελεσματικότερη σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του στόχου του για την δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» σε βάθος 30χλμ μέσα στη Συρία αφού οι προηγούμενες εξάλλου προσπάθειες να κλείσει μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ, είχαν αποτύχει.

Η πρόσβαση της Τουρκίας στην Μανμπίτζ είναι ένα από τα κρισιμότερα σημεία στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς και γιατί μέσω της συγκεκριμένης πόλης εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη σύνδεση με άλλες περιοχές της Συρίας που η Άγκυρα έχει θέσει υπό τον έλεγχό της κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων που είχε εκπονήσει στην περιοχή.

Εάν δε ο «ο Ερντογάν βρει έναν τρόπο πάρει και το Κομπάνι (Αϊν αλ Αραβ) θα μπορέσει να συνδέσει όλες τις περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία μεταξύ τους» δημιουργώντας μια συμπαγή «ασφαλή ζώνη», εξηγεί ο Λουντ.

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να έχει εκείνος υπό στρατιωτικό έλεγχο την Μανμπίτζ και το Κομπάνι. Αρκεί να το έχουν δυνάμεις φίλιες προς αυτή όπως πχ η Ρωσία, ακόμη και δια των δυνάμεων του Άσαντ.

Toυρκικά στρατεύματα στα περίχωρα της Μανμπίτζ 

Πηγή huffingtonpost.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.