23/09/2020 06:30:00

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθεί αμέτοχη η ΝΔ τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθεί αμέτοχη η ΝΔ τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία - Media

 

Τη στάση της ΝΔ απέναντι στις εξελίξεις και τις διεργασίες σχετικά με την διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή η επίσκεψη Ζάεφ στη Ρώμη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για να συζητήσουν την πρωτοβουλία της Ιταλίας για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό και ολλανδικό βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έδειξε να βάζει πάγο στην πορεία ένταξης, ακολούθησε ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου υπέρ της ένταξης.

 
Ειδικότερα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "είναι εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της ισορροπίες, από τη μία πλέον λέει ανοιχτά ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη για να μην έχει εσωκομματικές αντιδράσεις είναι παντελώς απούσα από τις εξελίξεις με την άρνηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας".
 
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ στην κυβέρνηση "δηλώνουν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έχουν αφήσει στη Δανία, την Ολλανδία και την Ιταλία την πρωτοβουλία των κινήσεων". Περαιτέρω επισημαίνουν ότι "σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητηθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας" όμως, αν και "αυτή είναι μια πρωτοβουλία που πρώτη θα έπρεπε να έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση", το μόνο που έχει κάνει μέχρι στιγμής, "είναι να πει στους ευρωβουλευτές της ΝΔ να κρυφτούν όταν η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ψήφιζε υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων". Και συνεχίζουν: "Ενώ τέλος, στελέχη της κυβέρνησης ασκούν κριτική στη στάση της Γαλλίας, την ίδια στιγμή αναπαράγουν τα επιχειρήματά της για διασύνδεση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας με την Αλβανία".
 
Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει όσον αφορά τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας: "Όσο για τον φόβο ορισμένων, αυτών που δεν ψελλίζουν καν το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ότι μπορεί να επιστρέψουν οι γείτονες στην προηγούμενη συνταγματική ονομασία, ας μην ανησυχούν. Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε την erga omnes εφαρμογή του ονόματος και μάλιστα με αναθεώρηση του Συντάγματος. Κάτι που δεν διεκδίκησε καν, καμιά προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση".
 
Και καταλήγουν: "Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι παρακολουθητής των εξελίξεων και μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μείνει αδρανής σε αυτές τις εξελίξεις. Αξιοποιώντας τα διπλωματικά κεκτημένα της περιόδου της διακυβέρνησής του, θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας".

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.