search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:16
MENU CLOSE

«Στο κόκκινο» για τα κόκκινα δάνεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2098
7-11-2019
10.11.2019 04:00
kokkin.png

 

Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η ανάληψή τους από εταιρείες διαχείρισης

Στα 17,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται περίπου τα κόκκινα δάνεια που έχουν εκχωρήσει οι τράπεζες σε εξειδικευμένα funds και εταιρείες εκκαθάρισης / διαχείρισης NPL’s που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν και δραστηριοποιούνται πλέον στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκαεννέα εταιρείες και σχήματα στην ελληνική αγορά διεκδικώντας ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μερίδιο από τα σχεδόν 80 δισ. των NPL’s που βαρύνουν τράπεζες, επιχειρηματίες και ιδιώτες δανειολήπτες.

Παρ’ όλα αυτά οι εταιρείες / servicers που έχουν ουσιαστική παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ λιγότερες, με πρώτες αυτές που έχουν ήδη συμφωνήσει ή είναι κοντά στο να συμφωνήσουν με κάποιον από τους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους.

Η Eurobank, η Alpha Bank, η Πειραιώς και η Εθνική έχουν εκχωρήσει, από πέρσι μέχρι σήμερα, τα 17,5 δισ. κόκκινων δανείων σε εταιρείες εκκαθάρισης / διαχείρισης, από τα οποία τα σχεδόν 10 δισ. αφορούν καταναλωτικά δάνεια. Ακολουθούν περίπου 5 δισ. που αφορούν επιχειρηματικά, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν εγγυήσεις κυρίως έναντι ενεχυρίασης ακινήτου, που είναι και το πιο σύνηθες.

Οι εταιρείες διαχείρισης που μέχρι στιγμής έχουν ενεργοποιηθεί είναι η Cepal, κοινό σχήμα της Alpha Bank με τη Centerbridge, η Pimco, στην οποία έχει μεταβιβαστεί το 80% της FPS που είναι θυγατρική της Eurobank, και η Intrum, που συμφώνησε με την Πειραιώς για δεκαετή διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων του ομίλου.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο ειδών ντιλ: αυτά που αφορούν την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds και servicers και αυτά της διαχείρισης με κάποιο από τα εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια. Αυτό που πετυχαίνουν οι συστημικοί όμιλοι είναι να «ξεφορτωθούν» στοιχεία ενεργητικού που βαρύνουν ανάλογα τους ισολογισμούς τους (Eurobank και Alpha Bank) ή να αποκτήσουν πολύτιμη ρευστότητα, προκειμένου να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή θέση τους (Πειραιώς).

Με τις ενέργειες και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, οι συστημικοί όμιλοι θα καταφέρουν να εμφανίσουν ισολογισμούς «ελαφρύτερους» κατά περίπου 8-9 δισ., λόγω της μεταβίβασης μέρους του βάρους στα funds.

Ευκαιρίες…

Για τον απλό δανειολήπτη, τον ελεύθερο επαγγελματία ή τον επιχειρηματία δεν αλλάζουν πολλά, παρά μόνο η ταχύτερη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Ωστόσο, σε αντίθεση με μια τράπεζα, το fund έχει την ευχέρεια (κυρίως λόγω κεφαλαίων) να εξετάσει κι άλλες λύσεις / διεξόδους χωρίς η λογική της πώλησης να είναι προτεραιότητά τους. Αυτό γιατί το fund έχει τη δυνατότητα να εξετάσει είτε την αναχρηματοδότηση είτε τον πλειστηριασμό είτε την Β2Β εξεύρεση λύσης.

Ουσιαστικά ο «κόκκινος» συναλλασσόμενος με μια τράπεζα μπορεί να πετύχει μια πιο συμφέρουσα νέα συμφωνία με την εταιρεία διαχείρισης. Πρακτικά ένα fund που έχει αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μέση τιμή στο 8% έως 15% (μέσος όρος που έχουν εκχωρηθεί τα χαρτοφυλάκια) εύλογα θα επιδιώξει να το πουλήσει σε υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ένωσης στην οποία υπάγονται οι εταιρείες διαχείρισης, το σωρευτικό όφελος που θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα μέλη της υπολογιζόταν σε υπεραξία τουλάχιστον 20% μέχρι το τέλος του 2021.

Τι σημαίνει αυτό για τα funds; Στα 17,5 δισ. που έχουν στην κατοχή τους, ένα κατ’ ελάχιστον όφελος ύψους 3,5 δισ., χώρια τα κόκκινα που θα πουληθούν στη συνέχεια, καθώς η μεν Alpha Bank φαίνεται πως θα ακολουθήσει τα βήματα της Eurobank, ενώ και η Εθνική βρίσκεται σε προχωρημένη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ICON, που αφορά την πώληση καταγγελθέντων ενυπόθηκων δανείων για απαιτήσεις 1,52 δισ. με τα funds Αpollo, Centerbridge, Fortress και της ενιαίας προσφοράς των Elliot – Bain, ενδιαφερόμενοι που πέρασαν το στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών.

Σχέδιο «Ηρακλής» για άλλα 30 δισ.

Τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s) στη χώρα μας, που φθάνουν τα 80 δισ. ευρώ, και η απαίτηση των εποπτικών αρχών, δηλαδή του SSM, να μειωθούν δραστικά περιορίζοντας το ποσοστό τους από το σημερινό 39% σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022, προεξοφλούν τη συμμετοχή όλων των τραπεζών στο σχέδιο «Ηρακλής». Πρόκειται για σχέδιο μεταφοράς κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. σε ένα κοινό όχημα ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους ώστε να ελαφρυνθούν αντίστοιχα οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Η άσκηση εργασίας, συνάρτηση των τεχνικών λεπτομερειών που χαρακτηρίζουν τον μηχανισμό, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επαναχάραξη της πολιτικής τους στο θέμα των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων κόκκινων δανείων που έχουν σχεδιάσει, προκειμένου οι σχεδιασμοί αυτοί να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του «Ηρακλή», που, όπως προκύπτει από τις λεπτομέρειες που έχουν γίνει γνωστές, δεν χωράει εκπτώσεις.

Ένας από τους βασικούς όρους που προϋποθέτει η συμμετοχή στον «Ηρακλή» είναι η ένταξη στο τμήμα των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior note) που θα εκδώσει το SPV, μη εξυπηρετούμενων δανείων με «ποιοτικά» χαρακτηριστικά, δηλαδή με υψηλές πιθανότητες ανάκτησης.

Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερης επενδυτικής βαθμίδας και συγκεκριμένα BB-. Να σημειωθεί ότι η μόνη τράπεζα που έχει λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση BB- στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ, είναι η Eurobank. Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη κάποια τιτλοποίηση και, ως εκ τούτου, δεν έχουν λάβει ακόμη πιστοληπτική αξιολόγηση, ενώ η Alpha Bank, που «τρέχει» αυτή την περίοδο την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Orion με στεγαστικά δάνεια ύψους 1,9 δισ. ευρώ, δεν έχει αξιολογηθεί και δεν διαθέτει σχετικό rating.

Ήδη πάντως η διοίκηση της Εθνικής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει εντός του 2020 την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ που είχε προγραμματίσει για το 2021. Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα φτάσει τα 9 δισ. ευρώ και θα δοθεί για το συγκεκριμένο τμήμα των «ποιοτικών» ομολογιών που θα εκδοθούν, προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες κατάπτωσης της εγγύησης.

Η ικανοποίηση αυτής της συνθήκης προϋποθέτει τα επίπεδα ανάκτησης αυτών των δανείων κατά την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου και οι προβλέψεις που συνοδεύουν αυτά τα δάνεια να είναι ρεαλιστικά.

Βασικός όρος που θα καθορίσει, άλλωστε, το πόσα και τι είδους κόκκινα δάνεια θα μεταφερθούν στο σχήμα είναι η προϋπόθεση που τέθηκε από την ίδια τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ότι δηλαδή η κρατική εγγύηση για το τμήμα υψηλής εξασφάλισης θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των μη εγγυημένων επισφαλών τμημάτων έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες. Διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης θα εκδοθούν εκτός από τα υψηλής διαβάθμισης ομόλογα και δύο άλλοι τύποι ομολόγων, μεσαίας (mezzanine notes) και χαμηλής διαβάθμισης (senior notes).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15