search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:02
MENU CLOSE

Κομισιόν: Άλλαξαν (λίγο) τον τίτλο στο χαρτοφυλάκιο του Σχοινά

13.11.2019 12:14

 

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής με σκοπό να καταφέρει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε η εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Μια από αυτές αφορά στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Έλληνα προτεινόμενου αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά καθώς είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να υποχωρήσει κατά τι και πλέον ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά αλλάζει από «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» σε «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Σημειώνεται ότι είχαν σημειωθεί έντονες αντιδράσεις για τον τίτλο που δόθηκε στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και που καλύπτει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα των τελευταίων ετών για την ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την εισροή αιτούντων άσυλο το 2015 και 2016.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν ότι ο  προηγούμενος ρτίτλος του χαρτοφυλακίου που δόθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά, ονόματι «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» αντικατόπτριζε τη γλώσσα της ακροδεξιάς και άφηνε να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι απειλούνται από την άφιξη προσφύγων.

Ο τίτλος του χαρτοφυλακίου στα γερμανικά ήταν Schützen, was Europa ausmacht και σημαίνει «Προστασία Οσων Συνιστούν την Ευρώπη».

Με τον τρόπο αυτό η νέα επικεφαλής της Κομισιόν κατηγορήθηκε ότι άνοιγε μια συζήτηση στην Ευρώπη και πιθανότατα ο τίτλος παρέπεμπε στις προτεραιότητες της γερμανικής Δεξιάς (από όπου προέρχεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) και η οποία συνέδεε τη μετανάστευση με την προστασία της Leitkultur, της κυρίαρχης κουλτούρας.

Στο χαρτοφυλάκιο του Νικολά Σμιτ, προτεινόμενου Επιτρόπου από το Λουξεμβούργο θα προστεθούν και τα «κοινωνικά δικαιώματα».

Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους προτεινόμενος Επίτροπος από τη Λιθουανία που θα ήταν αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί» θα αναλάβει και την «πολιτική αλιείας».

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου. 

Είχε προηγηθεί η απόρριψη τριών προτεινόμενων Επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει καθήκοντα στην παράταση. Το 2004 η Κομισιόν το Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναγκάστηκε να περιμένει επί τρεις εβδομάδες καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε απορρίψει το προτεινόμενο Ιταλό Επίτροπο Ρόκο Μπουτιλιόνε.
Η δεύτερη Επιτροπή του προέδρου Μπαρόζο είχε χρειαστεί να περιμένει ακόμα περισσότερο καιρό πριν αναλάβει καθήκοντα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που προτάθηκε να αντικαταστήσει την απορριφθείσα Επίτροπο από τη Βουλγαρία Ρουμιάνα Ζελέβα .

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:00