14/07/2020 11:52:19

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Επανεμφανίσθηκαν οι επιθετικές κατσαρίδες με τα άσπρα μάτια (Photos/Video)

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Επανεμφανίσθηκαν οι επιθετικές κατσαρίδες με τα άσπρα μάτια (Photos/Video) - Media

 

Είχαν εξαφανιστεί τα τελευταία 60 χρόνια. Και ξαφνικά το ρητό που λέει ο κόσμος «η κατσαρίδα δεν πεθαίνει ποτέ» φαίνεται να ισχύει. Πρόκειται για μια μετάλλαξη της γνωστής αμερικάνικης κατσαρίδας με τα λευκά μάτια. Μιας κατσαρίδας με μεγαλύτερη κεραία από τις κοινές κατσαρίδες, με φτερά με σκληρό θώρακα και με μάτια που μοιάζουν να είναι άσπρα.

Μια από αυτές εντόπισε πρόσφατα ο εντομολόγος Άρνολντ Σιμπέρας σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο στην Αγγλία. Λίγες ημέρες μετά το ίδιο είδος εμφανίσθηκε και σε ένα νεκροταφείο στην Αντολοράτα της Μάλτας.

«Διαφέρουν από τις άλλες κατσαρίδες. Έχουν λευκά μάτια, μακρύτερη κεραία, και κινούνται με πολύ ταχύτερες ταχύτητες», δήλωσε ο εντομολόγος.

Το είδος αυτό είναι επιθετικό προς τις άλλες κατσαρίδες και χαρακτηρίζεται «κυρίαρχο». Μπορεί να τα βάλει ακόμη και με έντομα που έχουν το ίδιο μήκος με αυτήν. Ο εντομολόγος έχει έντονες υποψίες ότι το είδος αυτό είναι τυφλό (για το λόγο αυτόν έχει και μακρύτερες κεραίες) ενώ παρατήρησε σε εργαστηριακές μελέτες ότι αναπαράγονται με ταχύτερους ρυθμούς από τις κανονικές κατσαρίδες.

Η αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana) είναι ένα παμφάγο είδος και ένα από τα μεγαλύτερα έντομα που ζουν κοντά σε ανθρώπους. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα γονιδιώματα που είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεταξύ των εντόμων.

Συνολικά, το είδος έχει 20.000 γονίδια - που είναι ο ίδιος αριθμός με τον άνθρωπο.

Ορισμένα γονίδια ελέγχουν το εσωτερικό σύστημα αποτοξίνωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η κατσαρίδα δεν αρρωσταίνει εάν φάει τοξικά τρόφιμα. Άλλα γονίδια βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων, που σημαίνει ότι είναι ανθεκτική στη ζωή σε βρώμικες συνθήκες. Οι κατσαρίδες μπορούν επίσης να ξαναδημιουργήσουν τα άκρα τους χάρη στην αξιοσημείωτη γενετική αλληλουχία τους. Οι επιστήμονες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι θηλυκές κατσαρίδες είναι τόσο ανθεκτικές που δεν χρειάζονται κάποια αρσενική κατσαρίδα για να επιβιώσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.