search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:47
MENU CLOSE

Προσφυγικό: «Απολογία» του δημάρχου Ανατολικής Σάμου και κραυγή αγωνίας για τη δραματική κατάσταση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2104
19-12-2019
22.12.2019 04:00
prosfig.jpg

 

Τουλάχιστον 24.000 παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε σύνολο 41.300 ανθρώπων, οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται μαζί με τις ροές από τα τουρκικά παράλια.
Ειδικά στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στο Βαθύ της Σάμου η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού οι πρόσφυγες και μετανάστες, στις άθλιες από πλευράς συνθηκών διαβίωσης δομές, υπερβαίνουν τουλάχιστον οκτώ φορές τον μέγιστο αριθμό χωρητικότητας μόλις 6.200 ατόμων. Στη Μόρια διαμένουν πάνω από 18.350 άτομα, ενώ στο Βαθύ της Σάμου ο πληθυσμός του hotspot υπερβαίνει τους 7.500 σε έναν καταυλισμό μέγιστης χωρητικότητας 610 ατόμων!

«Ακραία η συμπεριφορά μου»
Ιδιαίτερα στο νησί του Πυθαγόρα η κατάσταση εκτραχύνεται και επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το ΚΥΤ βρίσκεται μέσα στην πόλη, με συνέπεια να αυξάνονται πλέον τα δυσάρεστα περιστατικά, όπως αυτό που συνέβη την περασμένη Τρίτη στην κεντρική πλατεία με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο να απομακρύνει, μαζί με άλλους κατοίκους, πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι – με τη συμπαράσταση κάποιων εθελοντών από ΜΚΟ – πραγματοποιούσαν κατάληψη της πλατείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην εξέταση ασύλου.

«Απολογούμαι για τη συμπεριφορά μου, που από κάθε άποψη ήταν ακραία. Όμως ήταν το ξέσπασμα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης που νιώθουν όχι μόνο οι κάτοικοι της Σάμου, αλλά και των υπόλοιπων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που πλέον δεν αντέχουν να επωμίζονται μόνοι το μέγεθος και κόστος της προσφυγικής κρίσης. Με νομοθετήματα, εξαγγελίες και αποσπασματικά μέτρα, λύση δεν πρόκειται να δοθεί σε ένα ζήτημα που ξεφεύγει πλέον από κάθε έλεγχο, με μόνα θύματα τους κατοίκους των νησιών και τους πρόσφυγες που παραμένουν επί μήνες εγκλωβισμένοι εδώ» είπε στο «Ποντίκι» ο Γ. Στάντζος.

Επιπλέον ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε κάποιες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου επιχειρήθηκε να μεταφερθούν πρόσφυγες από τα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου.
«Οι κάτοικοι των νησιών που συνορεύουν με την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια φυλούν τις Θερμοπύλες. Από το 2015 επωμιζόμαστε μόνοι ένα κοινωνικό και ψυχικό κόστος που δεν μας αναλογεί.
Δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης από κάποιους συναδέλφους μου δημάρχους στην ενδοχώρα το να ευνοούν αντιδράσεις μιας πολύ μικρής μερίδας των τοπικών κοινωνιών για τη μεταφορά λίγων δεκάδων ανθρώπων από τους δεκάδες χιλιάδες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά. Χρειαζόμαστε στήριξη, βοήθεια και υποστήριξη που δυστυχώς δεν βλέπουμε ούτε από την ελληνική πολιτεία και την κυβέρνηση ούτε από την Ευρώπη» επισημαίνει ο Γ. Στάντζος.

Την αδυναμία των ελληνικών αρχών να διαχειριστούν το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα, που μπαίνει στον πέμπτο χρόνο όξυνσης, και την άρνηση των ευρωπαϊκών χωρών να επωμιστούν τα βάρη που τους αναλογούν αναδεικνύει ακόμη μια φορά ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χρήστος Χρήστου σε ανοικτή επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, μεγάλο μέρος της οποίας ακολουθεί:

Σταματήστε τον παραλογισμό
«Μόλις επέστρεψα από τα ελληνικά νησιά και είμαι σοκαρισμένος από αυτά που είδα και από τις ιστορίες που άκουσα από τους συναδέλφους μου εκεί.
Μου είπαν για ένα δωδεκάχρονο αγόρι που ήρθε στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έξω από τη Μόρια, στη Λέσβο, έχοντας αυτοτραυματιστεί κατ’ επανάληψη στο κεφάλι με μαχαίρι. Μου είπαν ακόμη για ένα κορίτσι εννέα ετών με σοβαρά τραύματα από έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν. Χαμογελούσε ακόμη όταν έφτασε στην Ελλάδα. Όμως, μετά από μήνες που είναι εγκλωβισμένη στη Λέσβο, σταμάτησε να μιλάει, σταμάτησε να τρώει, αποσύρθηκε εντελώς από τη ζωή. (…)
Για τα παιδιά αυτά, αλλά και για όλους τους άλλους ανθρώπους που εξακολουθείτε να εγκλωβίζετε στα ελληνικά νησιά, αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας απευθύνω αυτή την επιστολή σήμερα.

Δεν είναι μόνο τα παιδιά ευάλωτα. Τα θύματα βασανιστηρίων υποχρεώνονται να μοιράζονται για μήνες την ίδια σκηνή με άτομα εντελώς άγνωστα. Τα θύματα σεξουαλικής βίας λένε στην ομάδα μας στο Βαθύ της Σάμου ότι φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες τη νύχτα. Πολλοί από αυτούς δεν θεωρούνται ευάλωτοι από τις ελληνικές αρχές παρ’ όλο που οι ομάδες μας έχουν διαπιστώσει την ευαλωτότητά τους. Κατά συνέπεια οι ανάγκες τους χάνονται στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.
Το 2016, αποφασίσατε ότι ο εγκλωβισμός των ανθρώπων σε αυτά τα νησιά ήταν ένα απαραίτητο και προσωρινό μέτρο. Σας προειδοποιήσαμε για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της συμφωνίας σας με την Τουρκία. Αποφασίσαμε μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να σταματήσουμε να δεχόμαστε χρηματοδότηση από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης: μια χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένας ενδημικός κύκλος ανθρώπινου πόνου. (…)

Η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με όσα βλέπουμε μετά από φυσικές καταστροφές ή σε εμπόλεμες ζώνες σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι εξοργιστικό να βλέπουμε τέτοιες συνθήκες στην Ευρώπη – μια ασφαλή ήπειρο υποτίθεται – γνωρίζοντας ότι είναι το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών.
Αντί να αναγνωρίσετε το ανθρώπινο κόστος της προσέγγισής σας, συνεχίζετε να ζητάτε πιο αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Εξετάζετε μάλιστα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, όπως το σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση για μετατροπή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε κλειστά κέντρα μαζικής κράτησης, καθώς και για επιτάχυνση των απελάσεων.
Σταματήστε αυτόν τον παραλογισμό. Ύστερα από τέσσερα χρόνια θα έπρεπε να σας είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές που επιχειρούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να έρχονται στην Ευρώπη οδηγούν μόνο σε περισσότερους θανάτους και περισσότερο πόνο.

Η βλάβη που προκαλούν αυτές οι πολιτικές δεν μπορεί να μετρηθεί, αν αναλογιστεί κανείς τη χαοτική κατάσταση που έχετε δημιουργήσει στη Μεσόγειο, τον κύκλο των αναχαιτίσεων στη θάλασσα, των βασανιστηρίων και της αυθαίρετης κράτησης στη Λιβύη, μέχρι και τις βίαιες απωθήσεις στα Βαλκάνια, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Τα μέτρα των απωθήσεων, του περιορισμού, της αυθαίρετης κράτησης, των διακρίσεων και της κακοποίησης εφαρμόζονται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αποφάσεις και μέτρα που προξενούν βλάβη σκόπιμα και συνειδητά. Σας έχουμε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι αυτό κάνουν οι πολιτικές σας. Σταματήστε να το αγνοείτε, σταματήστε να προσποιείστε ότι δεν συμβαίνει.
Ως γιατρός που εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική οργάνωση, εξοργίζομαι όταν βλέπω πώς έχετε δικαιολογήσει αυτόν τον πόνο και τον έχετε κάνει να φαίνεται φυσιολογικός, σαν να ήταν ένα αποδεκτό τίμημα για να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι μακριά από την Ευρώπη. Ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την κατάφωρη κατάργηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όση βοήθεια κι αν προσφέρουμε στους ασθενείς μας, στη συνέχεια πρέπει να τους στείλουμε πίσω στις συνθήκες που τους κάνουν να αρρωσταίνουν, συνθήκες που εσείς έχετε δημιουργήσει σκόπιμα.

Λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν οι ομάδες μας για να σταματήσουν αυτόν τον κύκλο του πόνου. Δεν έχουμε θεραπεία για αυτό. Η λύση είναι στα χέρια σας. Πρέπει να βρείτε την πολιτική βούληση για να δράσετε, τώρα. Πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία. Σταματήστε αυτή τη συνειδητή συλλογική τιμωρία ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη. Μεταφέρετε αμέσως τους πιο ευάλωτους ανθρώπους από αυτά τα κέντρα σε ασφαλή στέγη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Τερματίστε την πολιτική του περιορισμού. Σπάστε, μια για πάντα, τον κύκλο του πόνου στα ελληνικά νησιά».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:46