search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:43
MENU CLOSE

Με συμπτώματα γρίπης ένας στους δέκα ασθενείς

31.01.2020 06:30
Με συμπτώματα γρίπης ένας στους δέκα ασθενείς - Media

 

Ραγδαία αύξηση των σοβαρών περιστατικών γρίπης και των επισκέψεων σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης κατέγραψαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές την τελευταία εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τη γενική εικόνα της απόλυτης «επέλασης» της εποχικής γρίπης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα έχουν καταγραφεί 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 41 δηλώθηκαν στον Οργανισμό την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής.

Oπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινη, σε 88 περιπτώσεις οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Από το σύνολο των ασθενών το 58% δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Συνολικά από τον Οκτώβριο έως σήμερα έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι λόγω γρίπης, εκ των οποίων οι οκτώ την τελευταία εβδομάδα. Οι δεκατρείς ασθενείς που κατέληξαν νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ και οι οκτώ εκτός εντατικής.

Την περασμένη εβδομάδα το 11% των επισκέψεων σε γιατρό αφορούσε σε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο της προηγούμενης εβδομάδας (περίπου 6%). Και αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι κατά την κορύφωση της επιδημίας εποχικής γρίπης που ήταν στα μέσα Φεβρουαρίου το ποσοστό των επισκέψεων σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης δεν ξεπέρασε το 9%.

Αυτή την περίοδο, εκτιμάται ότι το 50% των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής είναι γρίπη. Την προηγούμενη εβδομάδα τα νοσοκομεία της χώρας έστειλαν στα ειδικά εργαστήρια 319 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 162 βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης. Από την περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων βρέθηκε ότι το 90% ήταν τύπου Α, και σε ποσοστό 64% τύπου Α(Η3Ν2), και ο οποίος είναι πιο επικίνδυνος για ηλικιωμένα άτομα και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται σοβαρή νόσηση και μεταξύ νεότερων και υγιών κατά τα άλλα ατόμων.

Οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ τονίζουν ότι η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, προσθέτοντας τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κρίσιμη είναι και η έγκαιρη (εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων) χορήγηση αντιιικών φαρμάκων από ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η συμβολή γιατρού. Ο ΕΟΦ χθες, με αφορμή ελλείψεις αντιιικών φαρμάκων που καταγράφονται σε φαρμακεία το τελευταίο διάστημα, αποφάσισε να αυστηροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, ανακοινώνοντας ότι η διάθεση των αντιιικών φαρμάκων θα γίνεται με «περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:43