search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 08:07
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Στις τελικές δημοπρασίες εξασφαλίστηκε το, οριακά, θετικό πρόσημο

06.02.2020 17:11
Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με «άφαντο» τζίρο - Media

 

Παρά τον θετικό βηματισμό των διεθνών αγορών και τα νέα ρεκόρ προς τα οποία δείχνουν να οδεύουν οι δείκτες στην Wall Street, το τελικό, θετικό, πρόσημο στον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου κρίθηκε στις “καθυστερήσεις” και πιο συγκεκριμένα στις τελικές δημοπρασίες, καθώς και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την εικόνα κόπωσης για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η νέα υποχώρηση του τζίρου, η επιμένουσα αδύναμη εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό και οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η υφιστάμενη επιφυλακτικότητα εντάθηκε και από την σημερινή έκθεση της Goldman Sachs, για μία ακόμα συνεδρίαση η τελική εικόνα επιβεβαίωσε το συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών (Alpha Bank +1,14%, Εθνική -0,14%, Eurobank -0,24%, Πειραιώς -2,39%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, πάνω από 10 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης από την Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές που έχουν ήδη υποβληθεί είναι άνω των 5,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 4,25%.

Σε “sell” υποβάθμισε τη σύσταση της Πειραιώς η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος διάχυσης στους υφιστάμενους μετόχους (dilution). Για την Εθνική και τη Eurobank, η σύσταση παρέμεινε “neutral”. Η Goldman Sachs διατηρεί, τη σύσταση “buy” της Alpha Bank, μειώνοντας, ωστόσο, την τιμή – στόχο.

Οι νέες τιμές – στόχοι είναι: Πειραιώς €1,85, Εθνική €2,60, Eurobank €0,82 και Αlpha Βank €2,13.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως οι στόχοι για μείωση των NPEs παραμένουν ουσιαστική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς υπάρχει ένα κεφαλαιακό κενό 3,4 δισ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Χαρτοφυλάκιο με ιδιόκτητα και ανακτηθέντα ακίνητα ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Eurobank, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων, που έχουν αναλάβει οι εγχώριες τράπεζες έναντι του επόπτη, για μείωση του όγκου των ακινήτων, που κρατούν στα βιβλία τους. Το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει πολλά μικρής αξίας ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και κατοικίες) με τρέχουσα εμπορική αξία άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το μέγεθός του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να μπουν και μερικά μεγαλύτερης αξίας ακίνητα, που θα λειτουργήσουν ως “κράχτης”. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός Μαρτίου και να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά.

“Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και ενισχύονται οι πιθανότητες, η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικό χρέος βάσει του προγράμματος APS”, τόνισε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,63%), Viohalco (+0,95%), ΔΕΗ (+0,23%), 3Ε (+0,27%), Ελλάκτωρ (+0,34%), Motor Oil (+0,16%), Jumbo (+0,38%), TITC (+1,52%), Μυτιληναίος (+0,53%), ΟΤΕ (+0,79%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,42%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Lamda Development.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΧΑΕ (-1,46%) και Σαράντη (-1,44%).

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι 2.900 δικαιούχοι μέτοχοι, ασκώντας το σχετικό δικαίωμά τους, επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης του έκτακτου μερίσματος, με αποτέλεσμα την έκδοση 13.084.373 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Lamda Development, “η ενδεχόμενη εισαγωγή στο Χ.Α. της θυγατρικής εταιρείας ‘Lamda Malls Α.Ε.’ αποτελεί μία από τις πολλές και πιθανές επιλογές, που η εταιρεία εξετάζει, στα πλαίσια του στρατηγικού της σχεδιασμού, χωρίς ακόμα να έχει αποφασισθεί”.

Σαφώς πιο μειωμένη η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΑΝΕΚ (+11,61%), Μύλοι Κεπενού (+8,33%), Doppler (+10,61%), Fieratex (+8,62%), Μινέρβα (+6,03%), Άβαξ (+4,14%), Space Hellas (+7,58%), Unibios (+3,47%), Σπύρου (+3,36%) και Γενική Εμπορίου (+3,24%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 926,88 (+0,64%) και 917,04 μονάδων (-0,43%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 921,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 52 εκατ., από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 08:07