search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:23
MENU CLOSE

Εξελίξεις στο προσφυγικό: Με ΠΝΠ επιτάξεις χώρων στα νησιά για κλειστά κέντρα

10.02.2020 18:53
Εξελίξεις στο προσφυγικό: Με ΠΝΠ επιτάξεις χώρων στα νησιά για κλειστά κέντρα - Media
 
Σφοδρές αντιδράσεις στα νησιά υποδοχής προσφύγων και μεταναστών προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη χωροθέτηση κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών σε πέντε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
 
Η ΠΝΠ προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα δεσμεύσει εκτάσεις στην τοποθεσία Καράβας, στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, κοντά στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στην Θέση 17 του Δήμου Χίου, κοντά στον δρόμο Χίου-Βολισσού και στην τοποθεσία Ζερβού, παραπλεύρως της υπό κατασκευής δομής, στην Ανατολική Σάμο. Ακόμα, στη Κω θα αξιοποιηθεί έκταση του Δημοσίου, στην τοποθεσία Πυλί, ενώ το ίδιο θα γίνει και στη Λέρο, στην τοποθεσία Λέπιδα.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πέντε νέες, κλειστές δομές να είναι πλήρως λειτουργικές μέχρι το καλοκαίρι. Σε αυτές, θα διαμένουν όσοι φτάνουν στα νησιά, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, αλλά και όσοι πρόκειται να απελαθούν, καθώς δεν έχουν λάβει άσυλο. Όσοι διαμένουν στα κέντρα, θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο διάστημα, ενώ οι πόρτες στις δομές θα κλείνουν τα βράδια. Οι πέντε νέες δομές θα έχουν συνολική δυναμικότητα περί τα 20.000 άτομα.
 
Σφοδρές αντιδράσεις
Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από κατοίκους και φορείς των ΟΤΑ των νησιών.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει ‘’κλειστό’’ και την άλλη δήθεν ‘’ελεγχόμενο’’», ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο για το προσφυγικό» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το ζήτημα να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και το ΚΚΕ τόνισε ότι «η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, λέει ότι έχει άλλη πολιτική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη όμως συνεχίζει την υλοποίηση των ίδιων κατευθύνσεων που καθορίζει η πολιτική της ΕΕ».
 
Από την πλευρά των νησιών, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης έκανε λόγο για «έκπληξη» εικάζοντας, μάλιστα «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα», τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
 
Έκτακτες συνεδριάσεις
Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου. Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει: «Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».
 
Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας». αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.
 
Αντιδρά και η ΚΕΔΕ
Όσον αφορά στην ΚΕΔΕ, σε ανακοίνωσή της υπογράμμμισε ότι «με αφορμή αφενός τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος για το ενδεχόμενο δημιουργίας από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου νέων δομών φιλοξενίας ή επέκτασης των υπαρχόντων και αφετέρου την πρόσφατη τροπολογία που υπερψηφίστηκε στην Βουλή σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, επιθυμεί να εκφράσει τη δυσφορία της για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης των δήμων επί του συνολικού σχεδιασμού και των κριτηρίων επιλογής, καθώς και για την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας».
 
«Ζητούμε το αυτονόητο, η Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει και όχι μόνο να καλείται να εφαρμόζει προειλημμένες αποφάσεις. Ναι, “δεν διοικούμε εμείς την χώρα”, ζούμε όμως, κυκλοφορούμε και έχουμε την ευθύνη των τοπικών μας κοινωνιών, τις οποίες οφείλουμε να ενημερώσουμε και στις οποίες καθημερινά λογοδοτούμε. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε επίσης ενίσχυση των Δήμων που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού/προσφυγικού», επισημαίνει η ΚΕΔΕ.
 
Μηταράκης για τις επιτάξεις
Μπροστά στις αντιδράσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Alpha, δήλωσε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης είχε συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες, υπήρχε μία δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους», προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει ο κόσμος: δώστε λύσεις».
 
Ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι «δεν έχουμε την τεχνική δυνατότητα με τα ανοικτά κέντρα να εφαρμόσουμε στον βαθμό που απαιτείται την νέα νομοθεσία και αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί τόσο αποτρεπτικά όσο θα έπρεπε η νομοθεσία στις ροές», ενώ σχετικά με την επίταξη χώρων για τη δημιουργία των κλειστών δομών, διευκρίνισε πως «τα επιτάσσουμε για τρία χρόνια και θα πληρώσουμε αποζημιώσεις ενοικίου στους ιδιοκτήτες της γης για τα τρία αυτά χρόνια».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:19