search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:38
MENU CLOSE

Νέες απειλές Ερντογάν: Ο Άσαντ θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα

11.02.2020 13:48
Νέες απειλές Ερντογάν: Ο Άσαντ θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα - Media

 

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας οξύνθηκε ακόμη περισσότερο χθες με νέες αιματηρές συγκρούσεις να σημειώνονται μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεών τους στην Ιντλίμπ, μια επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία και όπου ο συριακός στρατός προελαύνει προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό του το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών.

Από τον Δεκέμβριο τα βίαια επεισόδια στην περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 700.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ η Άγκυρα, που στηρίζει κάποιες ομάδες των Σύρων ανταρτών και διαθέτει στρατεύματα στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» περισσότερους από 100 Σύρους στρατιώτες, απαντώντας στον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν σε ένα πλαίσιο άνευ προηγουμένου έντασης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μία εβδομάδα μετά τις μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 20 άνδρες και από τις δύο πλευρές στην Ιντλίμπ.

Η συριακή κυβέρνηση θα καταβάλει “πολύ βαρύ τίμημα” για την επίθεσή της σε τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, όπου 13 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μόλις περισσότερο από μια εβδομάδα, προκαλώντας τα αντίποινα της Άγκυρας.

“Δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις στην συριακή πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο. Ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό, θα συνεχίσουμε”, σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του, κατά την οποία πρόσθεσε ότι αύριο, Τετάρτη, θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα χειριστεί τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ελικόπτερο του συριακού στρατού κατερρίφθη σήμερα στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πιλότοι του είναι νεκροί.

Στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο προσθέτει ότι το ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα τουρκικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ίδια μκο και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, το ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στο χωριό Κάμινας.

Οι τουρκικές αρχές αναφέρθηκαν σε “συντριβή” χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη.

Νωρίτερα το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber είχε μεταδώσει ότι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέρριψαν σήμερα ένα ελικόπτερο που πιστεύεται ότι ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στην πόλη Ναϊράμπ της επαρχίας Ιντλίμπ.

Η Άγκυρα ανησυχεί ότι η επιχείρηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Ρωσία, στην επαρχία αυτή θα προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι.

Ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, όμως τελικά αποχώρησε άπρακτη. Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ως χώρα εγγυήτρια της εκεχειρίας η οποία συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2018 στο Σότσι, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους στο υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο και, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, συναντήθηκαν ξανά χθες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνομίλησαν επίσης με σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι η Άγκυρα τόνισε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών θέσεων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Ολόκληρες πόλεις άδειες

Την προηγούμενη εβδομάδα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του συριακού στρατού εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ όπου η Δαμασκός έχει περικυκλώσει τρεις από τις 12 θέσεις παρατήρησης που ελέγχουν οι Τούρκοι στρατιώτες.

Ο Ερντογάν έδωσε διορία στη Δαμασκό να έχει απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα τουρκικά σημεία παρατήρησης ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εξάλλου η Άγκυρα έχει στείλει τις τελευταίες ημέρες ενισχύσεις και τεθωρακισμένα στην Ιντλίμπ.

Λίγο περισσότερη από τη μισή επαρχία Ιντλίμπ και γειτονικές περιοχές στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκεια βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία).

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης και άλλες ομάδες τζιχαντιστών αλλά και Σύρων ανταρτών.

Από τον Δεκέμβριο εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί 689.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον εκπρόσωπος του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Ολόκληρες πόλεις έχουν αδειάσει, ενώ ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών φεύγουν προς τα βόρεια», συχνά προς τα τουρκικά σύνορα, υπογράμμισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:34