search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 02:49
MENU CLOSE

Σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια ξεκινούσε η «Βιονική Γυναίκα»: Η σειρά του 70 που ανέδειξε τον γυναικείο δυναμισμό

27.02.2020 10:23
Σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια ξεκινούσε η «Βιονική Γυναίκα»: Η σειρά του 70 που ανέδειξε τον γυναικείο δυναμισμό - Media

 

Μια πρωταθλήτρια τέννις τραυματίστηκε σοβαρά μετά από ένα ατύχημα με ελεύθερη πτώση από αλεξίπτωτο.

Η ζωή της βρισκόταν σε κίνδυνο. Οι γιατροί κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή με βιονικά εμφυτεύματα. Μετά το χειρουργείο, η κοπέλα απέκτησε εξωπραγματικές ικανότητες. Η ακοή της βελτιώθηκε.

Μπορούσε να ακούσει ήχους σε υψηλότερες συχνότητες και σε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι ένας κανονικός άνθρωπος. Είχε δύναμη να σηκώσει ένα αυτοκίνητο στον αέρα και να σπάσει ό,τι κρατούσε στο δεξί της χέρι. Μπορούσε να τρέξει με ταχύτητα μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Η Τζέιμι Σόμμερς δεν ήταν απλώς μια σούπερ γυναίκα που εργαζόταν σε μυστικές αποστολές, ήταν η «Βιονική Γυναίκα», μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 70, όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου.

Σήμερα, θεωρείται καλτ, αλλά η «Βιονική Γυναίκα» άλλαξε τα δεδομένα της τηλεόρασης. Ήταν η πρώτη φορά που η πρωταγωνίστρια παρουσιάστηκε δυναμική και ανεξάρτητη. Η σειρά θεωρήθηκε φεμινιστική και ήταν πολύ προχωρημένη για την εποχή.

«Αυτό το σόου δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν από 10 χρόνια. Δείχνει ότι η κοινωνία ωρίμαζε σιγά σιγά» είχε αναφέρει η Λίντσεϊ Βάγκνερ που είχε υποδυθεί την Βιονική Γυναίκα. Η Τζέιμι Σόμμερς έγινε πρότυπο για τις γυναίκες. Αγαπήθηκε από τα παιδιά και τους εφήβους και άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία περισσότερων δυναμικών γυναικείων χαρακτήρων σε ταινίες και σειρές.

Στα παρασκήνια και η μεγάλη επιτυχία Ο χαρακτήρας της Τζέιμι Σόμμερς εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα επεισόδιο της σειράς «The Six Million Dollar Man» το 1975.

Το επεισόδιο τελείωνε με τον θάνατο της Σόμμερς, καθώς σύμφωνα με το σενάριο, το σώμα της αντέδρασε στα εμφυτεύματα. Παρόλο που οι τηλεθεατές την είδαν μόνο σε ένα επεισόδιο, ήθελαν την επιστροφή της.

Η εταιρία παραγωγής Universal, δέχτηκε δεκάδες γράμματα από τους θαυμαστές της, που ζητούσαν την επιστροφή της στη ζωή και στην τηλεόραση. Ανάμεσα στα γράμματα που δέχτηκαν ήταν και από τα παιδιά που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Μπόστον. Η Σόμμερς είχε κερδίσει την καρδιά τους.

Έτσι, το ABC αποφάσισε να επαναφέρει τη βιονική γυναίκα, αυτή τη φορά με δική της σειρά.

Η «Βιονική Γυναίκα» έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 1976. Το παρακολούθησαν περισσότεροι από 14 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η πρώτη σεζόν είχε μόλις 14 επεισόδια, αλλά ανέβασε τη σειρά στην πέμπτη θέση στη λίστα με τις σειράς που είχαν την υψηλότερη τηλεθέαση.

Η πρωταγωνίστρια πήρε 10 φορές μεγαλύτερο μισθό από αυτό που αρχικά είχε συμφωνήσει.

Ακολούθησε και δεύτερη σεζόν, η οποία χάρισε στην ηθοποιό Λίντσεϊ Βάγκνερ ένα βραβείο Emmy και δύο υποψηφιότητες Χρυσής Σφαίρας για την ερμηνεία της.

Ωστόσο, το ABC αποφάσισε να μην συνεχίσει τη «Βιονική Γυναίκα» και την επόμενη χρονιά, γιατί δεν απευθυνόταν πλέον στο κοινό που ήθελε το κανάλι. Η σειρά συνεχίστηκε στο NBC και προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο.

Η Βάγκνερ είχε διεκδικήσει δικαιώματα ως προς το περιεχόμενο, καθώς δεν ήθελε να υποδυθεί απλώς μια δυνατή γυναίκα. Ήθελε να δείξει ότι η «Βιονική Γυναίκα» ήταν κάτι περισσότερο από «απλούς μύες».

«Η Βιονική Γυναίκα μαχόταν για το καλό του κόσμου. Αυτό απαιτεί καρδιά και μυαλό πέρα από σωματική δύναμη» ανέφερε η ηθοποιός. Έτσι δημιουργήθηκαν καυγάδες καθώς οι σεναριογράφοι δεν συμφωνούσαν πάντα μαζί της. «Γι’ αυτό η σειρά είχε τόσο ένταση.

Τσακωνόμασταν συνέχεια μεταξύ μας για το σενάριο». Πίστευε ότι η σειρά δεν πρόσφερε απλώς ψυχαγωγία, αλλά έδινε μια άλλη προοπτική στη ζωή.

Στην Ελλάδα η σειρά προβαλλόταν κάθε Παρασκευή απόγευμα στις 7 από το δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης (την ΥΕΝΕΔ), ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 επαναπροβαλλόταν κάθε Σάββατο πρωί από το Star.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04