search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:46
MENU CLOSE

Κεντροαριστερά σε αδιέξοδο – Μπέρνι Σάντερς και Εργατικοί ψάχνουν το δικό τους αποτύπωμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2121
15-4-2020
18.04.2020 03:00
left.jpg

 

Αδιαμφισβήτητα ο Μπέρνι Σάντερς αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή της αμερικανικής πολιτικής σήμερα. Μπορεί να έχασε για δεύτερη φορά το χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά με τις προωθημένες απόψεις του και τη συνέπεια έργων και λόγων έδειξε το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η (μη καιροσκοπική) Κεντροαριστερά στην εποχή της πολιτικής καραντίνας από τους λαϊκιστές και την Κεντροδεξιά: μετατοπιζόμενοι πιο αριστερά από ό,τι αντέχουν η κοινωνία και το κατεστημένο, αποτυγχάνουν να κυριαρχήσουν στην ατζέντα και να ξεφύγουν από τα ιστορικά τους λάθη.
Όμως, η πολιτική παρακαταθήκη του Σάντερς – με προτάσεις όπως αυτή για δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους – και ο νέος πρόεδρος των Εργατικών στη Βρετανία μπορούν να δώσουν μια νέα δυναμική. Αν πείσουν την κοινωνία.

Θα στηρίξει τον Μπάιντεν;
Οι αναλυτές από την πρώτη στιγμή περίμεναν το επόμενο βήμα του ανεξάρτητου γερουσιαστή από το Βερμόντ αναφορικά με τον μοναδικό υποψήφιο των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ειδικά τώρα που βάλλεται με μία ακόμη κατηγορία παρενόχλησης. Και η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Ο γερόλυκος της αριστερής πτέρυγας «αναγκάστηκε» να στηρίξει τον Μπάιντεν «για να διώξουμε τον Τραμπ».
Η καταγγέλλουσα Τάρα Ριντ κατήγγειλε ότι ο Μπάιντεν την ακινητοποίησε σε έναν τοίχο και διείσδυσε στο αιδοίο της με τα δάχτυλά του χωρίς τη θέλησή της όταν ήταν 20 ετών. Όταν εκείνη τον απώθησε, εκείνος της είπε ότι «μάλλον της άρεσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της».

Γιατί τώρα η καταγγελία;
Η Ριντ δήλωσε στο «Business Insider» ότι ήθελε να κάνει την καταγγελία – παρότι πέρασαν 26 χρόνια, το «έγκλημα» δεν θα έχει κανέναν νομικό αντίκτυπο στον Μπάιντεν και όλες οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί – για λόγους προσωπικής ασφάλειας.
Εκείνη συνδέει το τάιμινγκ της καταγγελίας με την πιθανότητα ο Μπάιντεν να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Δεν θα άντεχα ένας ακόμη ισχυρός άνδρας να μείνει ατιμώρητος για τις πράξεις του. Πρέπει να είναι υπόλογος». Μεταξύ άλλων έχει ισχυριστεί ότι συνεργάτες του πρώην αντιπροέδρου την έχουν απειλήσει και ότι δεν έχουν διστάσει ακόμη και να τη χαρακτηρίσουν «κατάσκοπο των Ρώσων» επειδή είχε γράψει στο προσωπικό της μπλογκ ένα άρθρο, το 2018, που περιέγραφε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως «ηγέτη».

«Ήθελα να τα πω όλα, αλλά φοβόμουν. Δεν ήμουν πραγματικά έτοιμη» δήλωσε. Τώρα όμως δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την παρενόχλησε και τα είπε όλα αρχικά στο podcast της δημοσιογράφου Κέιτι Χάλπερ. Για τους υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν δεν χωράει αμφιβολία ότι η Αλεξάντρα Τάρα Ριντ θέλει να υπονομεύσει την υποψηφιότητά του, αφού θεωρείται φαβορί για να εκπροσωπήσει το Δημοκρατικό Κόμμα απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, διαμέσου στελεχών της καμπάνιας του, απέρριψε τις κατηγορίες και μάλιστα μίλησε για συγκεκριμένο λόγο που οι καταγγελίες κάνουν τώρα την εμφάνισή τους. Η ομάδα της καμπάνιας του Μπάιντεν παρέπεμπε σε 70χρονη πρώην συνεργάτιδά του:
«Όλα αυτά τα χρόνια που δούλεψα για τον γερουσιαστή Μπάιντεν ποτέ δεν είδα, άκουσα ή δέχτηκα καταγγελία σχετικά με ακατάλληλη συμπεριφορά, ούτε από την κυρία Ριντ ούτε από κάποιον άλλο. Αυτές οι προφανώς ψευδείς ιστορίες αντιφάσκουν πλήρως με τη φιλοσοφία της ομάδας Μπάιντεν και του ανθρώπου που εγώ γνώρισα και με τον οποίο δούλεψα στενά επί δύο δεκαετίες».

«Είναι βαρετός, πολύ βαρετός»
Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισαν τον νέο ηγέτη των Εργατικών στελέχη του Κόμματος με την εκλογή του Κιρ Στάρμερ στην ηγεσία των Εργατικών. Με βαρύ και θεσμικό βιογραφικό, ο Στάρμερ τοποθετήθηκε στο Κέντρο και έμεινε μακριά από την «αριστερή στροφή» του κόμματος. Δεν στήριξε την υποψηφιότητα του Κόρμπιν στην ηγεσία το 2015 και μάλιστα παραιτήθηκε από τη «σκιώδη κυβέρνηση» των Εργατικών το 2016 καταγγέλλοντας την ταλαντευόμενη στάση του απέναντι στο Brexit.

Με μια αριστοτεχνική κωλοτούμπα, αμέσως μόλις διεκδίκησε την ηγεσία των Εργατικών, ο Στάρμερ έβαλε στην άκρη τις θέσεις του «remainer», του οπαδού δηλαδή της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και άρχισε να ξετυλίγει επιχειρήματα για το Brexit. Δεν ξανάκανε, για παράδειγμα, ποτέ λόγο για μελλοντική επιστροφή του Η.Β. στην Ε.Ε. και παρουσιάστηκε ως ο «υποψήφιος της ενότητας» για τους Εργατικούς.
«Boring Starmer» («O βαρετός Στάρμερ») ήταν ο τίτλος των «Financial Times» πριν από λίγες ημέρες. «Ο Κιρ είναι βαρετός. Είναι πάρα πολύ βαρετός. Γι’ αυτό μου αρέσει» δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα, ανώνυμα, βουλευτής των Εργατικών που στήριξε την υποψηφιότητά του. 

Από τις πρώτες μέρες της ηγεσίας του προέβη σε προσεκτικές δηλώσεις και εν μέσω κορωνοϊού είπε ότι θα στηρίζει την κυβέρνηση όπου πρέπει, αλλά θα καταθέτει τις προτάσεις του εκεί που θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος. Σε μία εντυπωσιακή κίνηση διέγραψε δήμαρχο των Εργατικών που μίλησε απρεπώς για τον Βρετανό πρωθυπουργό ενόσω βρισκόταν στο νοσοκομείο χτυπημένος από τον κορωνοϊό. Η Σίλα Όουκς, η οποία είναι δήμαρχος του Heanor, έκανε αυτό το σκληρό σχόλιο μέσω του λογαριασμού της στο Facebook. 

«Συγγνώμη, αλλά άξιζε απόλυτα αυτό που έχει πάθει, είναι ένας από τους χειρότερους πρωθυπουργούς που είχαμε ποτέ» έγραψε χαρακτηριστικά. Αμέσως μετά ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν γλίτωσε τη διαγραφή. Με αυτόν τον τρόπο ο Σταρμερ έδειξε και ότι είναι «αφεντικό» του κόμματος και ότι παίρνει αποστάσεις από την εποχή Κόρμπιν.
Είναι αρκετό, όμως, για τους νεόκοπους κεντρογενείς της Αριστεράς ή αυτού που λέμε Σοσιαλδημοκρατία να ξεφύγουν από το παρελθόν για να επανέλθουν στην εξουσία; Ή μήπως τα φαινόμενα λαϊκισμού στο εσωτερικό της έχουν στερήσει ανεπιστρεπτί την προοπτική μιας «σοβαρής Κεντροαριστεράς»;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15