search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:09
MENU CLOSE

Ποιες ΗΠΑ; – Η Βραζιλία του Μπολοσονάρου πάει να γίνει η νέα «κόλαση» του κορωνοϊού

28.04.2020 18:53
Ποιες ΗΠΑ; - Η Βραζιλία του Μπολοσονάρου πάει να γίνει η νέα «κόλαση» του κορωνοϊού - Media
 
Η Βραζιλία εξελίσσεται στο επόμενο μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, επιμένει ότι πρόκειται απλώς μια «μικρή γρίπη» και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περιορισμούς σαν κι αυτούς που έχουν επιβραδύνει την εξάπλωση της λοίμωξης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
 
Καθώς ορισμένα αμερικανικές πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες αίρουν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού, κυρίως στις μετακινήσεις και το εμπόριο, η έξαρση της νόσου στη Βραζιλία – τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 211 εκατομμύρια ανθρώπους – έχει φτάσει ορισμένα νοσοκομεία στα όρια τους και την ίδια ώρα εντείνονται οι ενδείξεις ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών πεθαίνουν στο σπίτι αβοήθητοι.
 
«Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις εδώ για να γίνει η πανδημία πολύ πιο σοβαρή», δήλωσε ο Πάουλο Μπραντάο, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.
 
Η «χώρα του καφέ» καταγράφει μέχρι στιγμής περισσότερους από 4.600 θανάτους και σχεδόν 67.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχοντας σκαρφαλώσει στην 11η θέση με τους περισσότερους ασθενείς παγκοσμίως.
 
Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι δεδομένης της έλλειψης τεστ και των πολλών ανθρώπων χωρίς σοβαρά συμπτώματα που δεν έχουν αναζητήσει νοσοκομειακή περίθαλψη.
 
Την ίδια ώρα ο αμφιλεγόμενος ακροδεξιός πρόεδρος αμφισβητεί τη σοβαρότητα του κορονοϊού, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξαναρχίσουν τη ζωή τους για να αποτρέψουν μια οικονομική κατάρρευση. Αλλά οι περισσότεροι κυβερνήτες της χώρας έχουν επιβάλλει περιορισμούς για να επιβραδύνουν την εξάπλωση και ζητούν από τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους.
 
Στα μέσα Απριλίου, ο Μπολσονάρο απέλυσε τον δημοφιλή υπουργό Υγείας του μετά από μια σειρά διαφωνιών σχετικά με τις προσπάθειες περιορισμού του ιού, αντικαθιστώντας τον με έναν υπέρμαχο του άνοιγματος της οικονομίας. Οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν, βγαίνοντας στα παράθυρά τους και χτυπώντας γλάστρες και τηγάνια.
 
Ιατρικοί αξιωματούχοι στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τουλάχιστον τέσσερις άλλες μεγάλες πόλεις έχουν προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομειακά τους συστήματα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή είναι υπερβολικά φορτωμένα για να δεχθούν περισσότερους ασθενείς.
 
Αξιωματούχοι στο Σάο Πάολο – τη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αμερικής, μια γεμάτη μητροπολιτική περιοχή άνω των 21 εκατομμυρίων κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε συνθήκες φτώχειας – έχουν εκδώσει πιστοποιητικά θανάτου τις τελευταίες δύο εβδομάδες για 236 άτομα που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο σπίτι – διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το διάστημα πριν την επιδημία – σύμφωνα με την παραϊατρική υπηρεσία SAMU.
 
Το Μάναους, μια πόλη του Αμαζονίου 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε 142 θανάτους την Κυριακή, οι περισσότεροι μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων 41 που πέθαναν στο σπίτι. Στο κύριο νεκροταφείο, οι εργάτες σκάβουν μαζικούς τάφους.
 
Ο κλάδος κηδείας της Βραζιλίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η πόλη ξεμένει από φέρετρα και «σύντομα θα μπορούσαν τα πεζοδρόμια να γεμίσουν με πτώματα».
 
Πηγή: HuffPost
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:09