search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:36
MENU CLOSE

Αντιφατική η κυβερνητική στάση για την εστίαση: Σενάρια επίσπευσης επαναλειτουργίας αλλά και… μπαμπούλας οι «συναθροίσεις»

12.05.2020 05:51

 

Mέρα με τη μέρα πυκνώνουν τα σενάρια από μέρους της κυβέρνησης για ενδεχόμενο… πρόωρου ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης και των καφέ, αν και οι οριστικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν μεταξύ 18 και 20 Μαίου. Κι όλα αυτά παρά την έντονη ακόμα και ακραία, από μέρους της ΕΛΑΣ (προφανώς με την ανοχή ή  και την κάλυψη της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας Πολίτη), αντίδραση στις αυθόρμητες συγκεντρώσεις νεολίας κυρίως σε διάφορες πλατείες της πρωτεύουσας αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Μπορεί επιστήμονες όπως ο Ν Σύψας να προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί από παράδειγμα προς μίμηση σε παράδειγμα προς αποφυγή, όπως η Νότια Κορέα που επανέφερε το λοκντάουν. Αλλά από την άλλη η κυβέρνηση προφανώς ενδίδει στις πιέσεις των επιχειρηματιών της εστίασης συζητώντας την επίσπευση της επαναλειτουργίας της. Αυτό είναι όμως άλλο ένα παράδειγμα της αντιφατικής στάσης της κυβέρνησης που από τη μια χρησιμοποιεί τον “μπαμπούλα” της επαναφοράς του lockdown αν κάτι πάει λάθος – και για αυτό θα φταίμε… εμείς που κάναμε συναθροίσεις…- από την άλλη άνοιξε τα σχολεία χωρίς μάσκες για τους μαθητές, και συζητά να διπλασιάσει τους διαθέσιμους δημόσιους χώρους που θα πληρμμυρίσουν, όχι από όρθιους νέους και νέες αλλά από… τραπεζοκαθίσματα και μάλιστα άνευ δημοτικών τελών!

Επισήμως η 1η Ιουνίου

Μέχρι  στιγμής είναι προγραμματισμένο οι χώροι εστιάσεις και τα καφέ, καθώς και οι οργανωμένες παραλίες να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να λειτουργήσουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Προσωρινή και για όσο θα διαρκέσει η κρίση θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή το πιθανότερο είναι πως ο συντελεστής θα μειωθεί από το 13% στο 11% τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως έως το τέλος του έτους.

Σήμερα Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται ο διπλασιασμός του εξωτερικού χώρου που χρησιμοποιούν καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι όσα καταστήματα έχουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούν να την επεκτείνουν έως το διπλάσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται οι διαβάσεις των ατόμων με αναπηρίες και θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους 1,80 μέτρου για να περνάνε οι πεζοί. 

Όπου δεν υπάρχει ο χώρος αυτός, το υπουργείο θα πει στους δήμους να μειώσουν στο μισό τα δημοτικά τέλη.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:36