search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:31
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Οι βασικοί άξονες του Μένουμε Όρθιοι ΙΙ – Αύριο η παρουσίαση

24.05.2020 12:24
ΣΥΡΙΖΑ: Οι βασικοί άξονες του Μένουμε Όρθιοι ΙΙ - Αύριο η παρουσίαση - Media

 

Αύριο Δευτέρα παρουσιάζεται το επικαιροποημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, Μένουμε Όρθιοι ΙΙ, το οποίο αποτελεί μια αναπροσαρμογή του προγράμματος που παρουσιάστηκε λίγο μετά το lockdown, στις αρχές Απρίλη, στα νέα δεδομένα, στην κατάσταση δηλαδή που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία δύο περίπου μήνες μετά, και στη μεταβατική φάση επανεκκίνησης της οικονομίας.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προτείνει μέτρα ανεπαρκή και με καθυστέρηση, επομένως στην πράξη είναι το αντίστοιχο της «ανοσίας αγέλης» στην πραγματική οικονομία- οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες αφήνονται στην τύχη τους και όποια επιβιώσει.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λαθροχειρία» στον υπολογισμό του πακέτου της. Ειδικότερα την κατηγόρησε, ότι τα 24 δις για τα οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός είναι στην πραγματικότητα 8,5 δις ευρώ με τα υπόλοιπα ήταν να αντιστοιχούν σε προσδοκώμενη απόδοση ή σε μέτρα που θα εξαγγελθούν αργότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του κινείται στον αντίποδα αυτής της λογικής με βασικό γνώμονα τη στήριξη, του εισοδήματος, της εργασίας και των επιχειρήσεων εμπροσθοβαρώς ώστε να μην χαθούν θέσεις που δεν είναι εύκολο να ξαναδημιουργηθούν, ούτε να μπουν λουκέτα σε επιχειρήσεις, καθώς μετά είναι δύσκολο να ξανανοίξουν. Το Μένουμε Όρθιοι ΙΙ αναμένεται να είναι κοστολογημένο, και θα υποδεικνύει συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης, ενώ προτείνει πέρα από τη συστημικές τράπεζες να δοθεί ρόλος και στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Δεν θα υπάρχει σημαντική τροποποίηση στο συνολικό ύψος του – υπενθυμίζεται ότι το Μένουμε Όρθιοι Ι ανερχόταν σε 26 δις ευρώ εκ των οποίων τα 14 δις ήταν δημοσιονομική παρέμβαση.

Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης

Το πρόγραμμα προτείνει:

–Στήριξη της εργασίας με κάλυψη του 100% του μισθού των εργαζομένων, και διατήρηση της σχέσης εργασίας αλλά και του αριθμού των θέσεων εργασίας που υπήρχαν το Φεβρουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Το Δημόσιο θα καλύπτει πλήρως το μέρος του μισθού που δεν αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.

–Εισόδημα έκτακτης ανάγκης (το προανήγγειλε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης) για 2.200.000 νοικοκυριά που θα αφορά ανέργους, επισφαλώς εργαζόμενους, εργαζόμενους με μπλοκάκι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχικούς, καλλιτέχνες, αγρότες και πληττόμενους ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρόκειται για ένα μέτρο που υποστηρίζει και τμήματα της μεσαίας τάξης τα οποία υπέστησαν ραγδαία απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας.

–Στήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων με προτεραιότητα στις παραγωγικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα αλλά και της μεταποίησης και με στόχο να ενισχυθεί η προσφορά και η ζήτηση. Μεταξύ άλλων κομβικό μέτρο είναι η μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλες τις επιχειρήσεις (οριζόντια).

Το πρόγραμμα θα έχει τουλάχιστον τρίμηνο ορίζοντα, καθώς θα τελεί διαρκώς υπό επικαιροποίηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:31