search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:24
MENU CLOSE

Σφοδρή σύγκρουση Κόντε – Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής

17.07.2020 18:22
Σφοδρή σύγκρουση Κόντε - Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής - Media

 

Οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνομιλίες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Σήμερα η καγκελάριος γίνεται 66 ετών και πάλι βρίσκεται την ημέρα των γενεθλίων της σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά ωστόσο η επικεφαλής της ισχυρότερης χώρας της ΕΕ φάνηκε απαισιόδοξη για τη σύνοδο, αμφισβητώντας αν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις βαθειές τους διαφορές, ώστε να εγκρίνουν ένα πολλών δισεκατομμυρίων σχέδιο για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση της Covid-19.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε.

Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.

Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου ταμείου που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορονοϊού.

Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «δεν είναι αισιόδοξος» ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για ένα ταμείο ανάκαμψης από την κρίση που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, όμως ποτέ δεν ξέρει κανείς», δήλωσε στο ολλανδικό δίκτυο NOS κατά την άφιξή του για την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Η Ολλανδία θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το ταμείο της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων. Η Ολλανδία ηγείται μιας ομάδας μικρότερων χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως οι ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του νέου κορονοϊού θα επιτύχουν συμφωνία, αλλά δεν γνωρίζει το πότε.

“Έχουμε εντατικές και μακρές διαπραγματεύσεις ενώπιόν μας”, σημείωσε ο Κουρτς.

“Ήρθα εδώ για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Παραμένω αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε. Οι διαφορές στις θέσεις παραμένουν μεγάλες και αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές”, πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως θα είναι δυνατή η εξασφάλιση συμφωνίας σε αυτήν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και να μην γίνει αυτό, είπε, τότε θα γίνει στην επόμενη.

Επιμένει στις θέσεις της η Ελλάδα και η Κύπρος

Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, στο τουίτ που ανήρτησε ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50