search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:00
MENU CLOSE

Ρωσία: Νέα διαδήλωση ενάντια στον Πούτιν

01.08.2020 17:04
Ρωσία: Νέα διαδήλωση ενάντια στον Πούτιν - Media

 

Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφισαν και πάλι σήμερα τη βροχή στη Χαμπάροφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψης του δημοφιλούς κυβερνήτη της περιοχής ο οποίος κατηγορείται για φόνο.

Για τέταρτο Σαββατοκύριακο στη σειρά, οι διαδηλωτές διέσχισαν τους δρόμους της πόλης αυτής που βρίσκεται κοντά στην Κίνα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Κρεμλίνου και υπέρ του πρώην κυβερνήτη Σεργκέι Φουργκάλ, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Ιουλίου και μεταφέρθηκε στη Μόσχα όπου κρατείται.

Ο Σεργκέι Φουργκάλ εξελέγη κυβερνήτης το 2018, νικώντας με μεγάλη διαφορά τον υποψήφιο του Κρεμλίνου. Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως η σύλληψή του τη στιγμή που απολάμβανε υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, για φερόμενες δολοφονίες που διαπράχθηκαν στα μέσα των χρόνων του 2000, έχει πολιτικά κίνητρα και διερωτώνται γιατί η δίκη του θα διεξαχθεί μακριά από τη Χαμπάροφσκ.

Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης είναι το πιο σημαντικό των τελευταίων χρόνων στη Ρωσία εκτός Μόσχας.

«Συνέλαβαν τον κυβερνήτη σαν τον τελευταίο των κλεφτών και τον επέδειξαν σε όλη τη χώρα. Είναι μια προσβολή για εμάς, ως πολίτες που τον επιλέξαμε. Δεν είμαστε υπέρ της αναρχίας, είμαστε υπέρ της εξουσίας, αλλά υπέρ της εξουσίας του λαού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στανισλάβ Νασόνοφ, ένας 40χρονος κάτοικος.

Στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν 35.000 έως 50.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τοπικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται επί τόπου, περίπου 30.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαδήλωση, ενώ η δημαρχία του Χαμπάροφσκ εκτιμά πως μόνο 3.500 διαδηλωτές συμμετείχαν σε αυτήν, λέγοντας πως το «ενδιαφέρον» για τις διαδηλώσεις «μειώνεται».

Την περασμένη εβδομάδα, το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι διαδηλώσεις τροφοδοτούνται από μαχητές της αντιπολίτευσης εκτός της περιοχής.

«Μας στέρησαν την επιλογή μας. Οι άνθρωποι είχαν κάτι σαν παράθυρο μετά την εκλογή του Φουργκάλ στη ζωή τους, αλλά τους το έκλεισαν. Κι εμείς, εμείς διαδηλώνουμε ώστε αυτό το παράθυρο ν΄ανοίξει και πάλι. Κι όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη τη Ρωσία», δήλωσε ο Πιοτρ Σιμόνοφ, ένας άλλος διαδηλωτής, 65 ετών.

Διαδηλώσεις υποστήριξης στο κίνημα του Χαμπάροφσκ, στις οποίες συμμετείχαν από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, διοργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, OVD-Info, που καταγράφει τις προσαγωγές στο περιθώριο των διαδηλώσεων αυτών, 55 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 21 στην Αγία Πετρούπολη, 13 στη Μόσχα και πέντε στο Βλαδιβοστόκ, την άλλη μεγάλη πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:00