search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:36
MENU CLOSE

Δηλώστε τα τώρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2140
27-08-2020
28.08.2020 03:00
akinita-1.png

 

Δεν θα δοθεί νέα παράταση για αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων

Αλαλούμ με την άρση της αναντιστοιχίας
 
Αλαλούμ επικρατεί με την τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων και την αναντιστοιχία των τετραγωνικών μετά τη ρύθμιση των εμφανιζόμενων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση (εκπνοή της προθεσμίας 31 Αυγούστου).
 
Από το υπουργείο Εσωτερικών μάλιστα διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά αφορά τα τετραγωνικά των ακινήτων που είναι ήδη δηλωμένα στο Ε9, αλλά υπάρχει διαφορά – εν προκειμένω είναι λιγότερα – απ’ όσα είναι καταγεγραμμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα ερωτήματα λοιπόν που εκκρεμούν αφορούν το πώς θα αρθεί αυτή η αναντιστοιχία…
 
● Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες που μπήκαν στη ρύθμιση να δηλώσουν και στη ΔΕΗ τις τροποποιήσεις στα τετραγωνικά των ακινήτων τους, με τις όποιες επιπτώσεις στους λογαριασμούς;
● Οι αλλαγές θα γίνουν από τη ΔΕΗ, μέσω των στοιχείων της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ;
● Ή θα παραμείνουν οι διαφορές στα τετραγωνικά του Ε9 και του λογαριασμού της ΔΕΗ;
 
Μια διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου τις επόμενες μέρες ίσως δώσει σαφείς απαντήσεις. Η ρύθμιση πάντως, σημειώνει το υπουργείο, μπορεί να γίνει ταχύτατα από κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι:
 
● Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνο η ταυτοποίηση με τους κωδικούς του Taxis.
● Όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του Ε9.
● Η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας.
● Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά λήγει στις 31 Αυγούστου και το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Διευκρινίζεται επίσης ότι όσοι κάνουν τη δήλωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου εντός του Σεπτεμβρίου και τα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου τους δηλωθούν έως τότε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ρύθμισης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και επιπλέον τελών.
 
Προς το παρόν 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους.
 
Μέχρι αύριο οι δηλώσεις
Στο μεταξύ στις 28 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χωρίς προοπτική νέας παράτασης. Ύστερα από τρεις ημέρες, μέχρι και τις 31 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει και τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου.
 
Όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που γράφει το εκκαθαριστικό τους θα έχουν έκπτωση 2%. Βέβαια υπάρχει και η λύση της πάγιας ρύθμισης, που προβλέπει εξόφληση της οφειλής σε έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με τόκο.
 
Για τις δηλώσεις που θα υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Η νομοθεσία προβλέπει ότι για κάθε τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους:
 
● 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.
● 250 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία.
● 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικό βιβλία.
 
ΦΑΚΕΣ
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο «κλείνει» τις επιχειρήσεις «ζόμπι»… Έτσι εταιρείες που βρίσκονται σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες για διάστημα άνω των 6 μηνών και οι οφειλές τους υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ, πρέπει να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης.
 
Το μέλλον της κύριας κατοικίας του φυσικού προσώπου, που θα κηρύξει πτώχευση: θα παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου σε έναν ιδιωτικό και όχι δημόσιο φορέα και στη συνέχεια ο φορέας αυτός θα ενοικιάζει το ακίνητο στον πτωχευμένο πρώην ιδιοκτήτη για διάστημα 12 ετών. Μέσα στην πρώτη τριετία, ο πτωχευμένος δανειολήπτης θα επιλέγει αν θα μετατρέψει τη σύμβαση μίσθωσης σε σύμβαση «μίσθωσης και επαναγοράς».
 
Διπλή δόση φόρου εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς θα πρέπει να εξοφλήσουν τις πρώτες δυο από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του εκκαθαριστικού της φορολογικής τους δήλωσης. Όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό της εφορίας μπορούν να επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις ακολουθώντας τη νέα πάγια ρύθμιση.
 
ΤΥΡΑΚΙΑ
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα έκπτωσης 20% επί του εισπραχθέντος μισθώματος. Το ποσό της έκπτωσης μειώνει οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, με ημερομηνία καταβολής μετά την 31η Ιουλίου 2020. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, οφειλές υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου και οφειλές από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
 
«Ένεση» 5,5 δισ. ευρώ για το κορωνο-σοκ του φθινοπώρου… Τα μέτρα που «ξεκλειδώνει» η κυβέρνηση είναι ένας νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, η επιστροφή των αναδροµικών στους συνταξιούχους και το όφελος από τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
 
Τις εικονικές ταμειακές (VCR) οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με την εφορία και θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις στους καταναλωτές με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με sms βάζει στο παιχνίδι η κυβέρνηση. Ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να εκδίδουν τυπωμένες αποδείξεις…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:32