20/10/2020 22:42:41

Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης δεν βρήκε στήριξη για μια λύση δύο κρατών

Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης δεν βρήκε στήριξη για μια λύση δύο κρατών - Media

 

«Ο Αναστασιάδης δεν βρήκε στήριξη για μια λύση δύο κρατών επομένως είπε ότι η συνομοσπονδία είναι πιο υγιής και μοιράστηκε την άποψή του μαζί μας», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το Sigmalive.

Όπως σημείωσε, «εμείς είπαμε ξεκάθαρα πολλές φορές ότι δεν θα συζητήσουμε για ομοσπονδία. Δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε από εκεί που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά. Τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν ξανά Εκείνες οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν, απέτυχαν. 

Προτεραιότητά μας, είπε, είναι οι επιλογές πέραν της ομοσπονδίας.

«Μπορούμε να αξιολογήσουμε επιλογές όπως δύο κράτη ή συνομοσπονδία. Εάν θα συνεχίζαμε για ομοσπονδία δεν θα υπήρχε λόγος να κάναμε την 5 συν 1 Σύνοδο. Δεν μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Αν κάνουμε διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία γνωρίζουμε καλά ότι δεν θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα», πρόσθεσε. 

Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ε/κ πλευρά δεν θέλει με κανένα τρόπο να διαμοιραστεί με την Τ/κ πλευρά τίποτα, δεν θέλει να διαμοιραστεί την πολιτική ισότητα.

«Η Ε/κ πλευρά που δεν θέλει να διαμοιραστεί τίποτα δεν έκανε βήμα ούτε στο θέμα της ενέργειας. Επομένως δεν έχει νόημα να μπούμε σε μια νέα περιπέτεια που θα αποτύχει. Από την αρχή η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή. Φυσικά, η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού αντικατοπτρίζεται στην κάλπη», ανέφερε. 

Και συνεχίζοντας σημείωσε πως, «από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όλοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Δεν θεωρούμε σωστό να γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης. Τα βήματα που έχουμε λάβει σχετικά με την Κύπρο είναι προφανή».

«Έχουμε κάνει κάθε βήμα από τότε που ήρθαμε στην εξουσία και υποστηρίξαμε τις προσπάθειες. Το σχέδιο του Ανάν απέτυχε. Η ελληνική πλευρά την απέρριψε με 75%. Υπήρξε ισχυρή στήριξη από την τουρκική πλευρά. Είδαμε ποιος ήθελε μια λύση και ποιος όχι», κατέληξε. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.