search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:07
MENU CLOSE

Σταϊκούρας: Σε 20 ημέρες θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

29.09.2020 13:36
Σταϊκούρας: Έως το τέλος της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 - Media

 

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την προετοιμασία για την υποβολή τωνπροτάσεων χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε κάποιες προτάσεις». Προσέθεσε δε, ότι οι ελληνικές προτάσεις πολιτικής θα αξιολογηθούν από τα ευρωπαϊκά όργανα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε να εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι μαζί με κάποιες προκαταβολές στο α’ εξάμηνο του 2021.

Σε συνέντευξη στο CNN Greece, ο υπουργός δήλωσε επίσης, ότι οι καθυστερήσεις στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οφείλονται στην ελληνική πλευρά, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα διατεθούν τα κονδύλια απεστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη- μέλη μόλις την προηγουμένη εβδομάδα. Ο κ. Σταϊκούρας δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, διότι, όπως είπε, «ακόμη επεξεργαζόμαστε το σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να είναι συνεκτικό και ολιστικό». Ενώ, όσον αφορά στο κοινοτικό πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης, ανέφερε πως εφέτος η Ελλάδα αναμένεται να λάβει τα περίπου μισά ποσά από τα 2,7 δισ. ευρώ που δικαιούται.

Σχετικά με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε κάποια μεγέθη, κάνοντας όπου απαιτείται και τις αναγκαίες αναθεωρήσεις. Ωστόσο, προσέθεσε ότι εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο για το ύψος της ύφεσης εφέτος και αυτή θα βρεθεί στο επίπεδο του 8%-9%. Αποσαφηνίζοντας, πάντως, ότι σε αυτήν τη φάση η πορεία του ΑΕΠ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας ότι «η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης του τελευταίους 2,5 μήνες δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε».

Ερωτηθείς εάν η οικονομία αντέχει ένα νέο γενικευμένο lockdown, τόνισε πως κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και πως ένα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5-3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση. Κατά τον ίδιο, το πιο σημαντικό ερώτημα είναι «εάν υπάρχουν τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να στηριχθεί η οικονομία σε περίπτωση lockdown», απαντώντας καταφατικά στη σχετική ερώτηση. «Έχουμε κτίσει ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισης τής πανδημίας» δήλωσε και προσέθεσε ότι «κρατάμε σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, αφενόςγια να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισης τής κρίσης και αφ’ ετέρου για να κρατήσουμε ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Για το ενδεχόμενο νέας εξόδου το προσεχές διάστημα στις αγορές, τόνισε ότι «η έξοδος στις αγορές δεν προαγγέλλεται από κανέναν μας. Πρέπει με ευφυΐα και την κατάλληλη χρονική στιγμή να δανειστούμε εκείνο το ποσό που εκείνη τη στιγμή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς».

Όσον αφορά στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, ο υπουργός ανέφερε ότι περισσότερες από 165.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για τον τρίτο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και εκτίμησε πως συνολικά μέσα στον Οκτώβριο θα δοθεί 1,5 δισ. ευρώ. Ο τέταρτος κύκλος θα «τρέξει» μέσα στον Νοέμβριο και είπε ότι είναι της άποψης πως σε αυτόν θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες από τις πρόσφατες πλημμύρες. Παράλληλα, δρομολογείται, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του Οκτωβρίου, ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικού μηχανισμού, ανέφερε σημειώνοντας πως μέσα από τον πρώτο κύκλο έχουν δοθεί 5.000 δάνεια. Συνολικά, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), του νέου εγγυοδοτικού μηχανισμού και της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» θα διατεθούν στην οικονομία τους επόμενους μήνες πόροι της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ. Τέλος, σχετικά με τις μειώσεις των μισθωμάτων για τους πληγέντες από τον κορονοϊό, αποσαφήνισε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. «Τα δεδομένα είναι αυτά που νομοθετήσαμε πρόσφατα. Σήμερα ό,τι ψηφίσαμε ισχύει», είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30