15/09/2019 09:51:59

Η εισιτηριοδιαφυγή κοστίζει ακριβά

Η εισιτηριοδιαφυγή κοστίζει ακριβά - Media

Το Ποντίκι

Αυστηρότερα μέτρα πήρε το υπουργείο Ανά­πτυξης για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφο­ράς, με στόχο να έχει μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους κατά 50% η εισιτηριοδιαφυγή. Τα μέτρα, που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό της λαθρεπιβίβασης ξεπερνάει το 20%, χωρίζονται σε άμεσα (εντός του μηνός) και βραχυπρόθεσμα (μέχρι τέ­λος Οκτωβρίου).

Έτσι διπλασιάζονται οι έλεγχοι σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης των μέσων σταθερής τροχιάς – μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ – ενώ οι ελεγκτές, από 35 που είναι σή­μερα, θα αυξηθούν σε 80 και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες ημερησίως, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.

Σε ό,τι αφορά τις οδικές μεταφορές – λεωφο­ρεία και τρόλεϊ – οι έλεγχοι θα ενισχυθούν με την ενεργοποίηση των εθελοντών ελεγκτών και σε συμφωνία με τις διοικήσεις και τα σωματεία εργα­ζομένων ο αριθμός των ελεγκτών σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα αυξηθεί στους 80. Στο πλαίσιο των μέτρων προβλέπεται ακόμη:

 Η προοδευτική γενίκευση της επιβίβασης από την εμπρόσθια θύρα των οχημάτων με επίδειξη ει­σιτηρίου ή κάρτας στον οδηγό. Το μέτρο θα εφαρ­μοστεί αρχικά σε 25 γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση.

 Προοδευτική εισαγωγή εισιτήριου στο λεωφο­ρείο, που θα πωλείται από τον οδηγό.

 Συστηματικός έλεγχος των γραμμών όπου το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης έχει πάρει μεγά­λες διαστάσεις.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως έχει ήδη ανα­κοινωθεί περιλαμβάνονται:

  Δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός (1) εισιτηρί­ου για κάθε δέκα (10) ίδιας αξίας ακυρωμένα ει­σιτήρια που επιστρέφει μόνο στα εκδοτήρια του Ομίλου.

 Δυνατότητα έκπτωσης του επιβληθέντος προ­στίμου όταν πραγματοποιείται άμεση καταβολή επί τόπου ή εντός 10 ημερών.

 Έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10) με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου.

 Ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης.

Πιστοποίηση των καταστημάτων πώλησης εισι­τηρίων με ειδικό σήμα.

Όπως έχει τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χα­τζηδάκης, αν τα μέτρα αυτά πετύχουν τον στόχο τους, τότε θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση της τιμής των εισιτη­ρίων.

Σημειώνεται ότι ήδη προγραμματίζεται το κλεί­σιμο των σταθμών μέσων σταθερής τροχιάς με μπάρες. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού για το ηλε­κτρονικό εισιτήριο μέσω ΣΔΙΤ, ο οποίος θα κατα­κυρωθεί στα μέσα του 2013 και αφορά το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.