search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:54
MENU CLOSE

Γιατί οι εκλογές στην Τζόρτζια θα κρίνουν εν πολλοίς την προεδρία Μπάιντεν

21.12.2020 13:53
Γιατί οι εκλογές στην Τζόρτζια θα κρίνουν εν πολλοίς την προεδρία Μπάιντεν - Media

 

Μπορεί ο κουρνιαχτός από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ να μην έχει ακόμα καταπέσει, ωστόσο, στις 5 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί μια εκλογική αναμέτρηση που εν πολλοίς θα κρίνει την πορεία της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Οι κρίσιμες εκλογές στην Τζόρτζια

Αναφερόμαστε στις εκλογές στην Τζόρτζια, οι οποίες θα αναδείξουν τους Γερουσιαστές της Πολιτείας και στις οποίες δίνουν «μάχη μέχρις εσχάτων» οι νυν Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Ντέιβιντ Περντιού και Κέλι Λέφλερ και οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί τους, αιδεσιμότατος Ράφαελ Γουόρνοκ και Τζον Όσοφ.

Δεδομένου ότι ο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου «έσπασε» την κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών στην Τζόρτζια, οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου αποκτούν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, καθώς αν νικήσουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι, τότε το κόμμα θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι «γύρισε» ένα από τα «κάστρα» του GOP.

Σε οριακή κατάσταση η Γερουσία

Ωστόσο, η σημασία των εκλογών αυτών για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είναι πραγματικά τεράστια: αν κερδίσει έστω και ένας από τους δύο Ρεπουμπλικάνους, τότε για άλλη μια φορά το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα είναι «κομμένο» στη μέση καθώς ήδη οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη Γερουσία προηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι με 50 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών.

Μια νίκη των Περντιού ή Λέφλερ (ή και των δύο) θα «δώσει» τη Γερουσία στους Ρεπουμπλικάνους, όπερ σημαίνει πως ο Μπάιντεν θα συναντήσει τεράστια εμπόδια σε οιαδήποτε πρωτοβουλία του θα χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, πολλώ δεν μάλλον στην παρούσα συγκυρία που οι ΗΠΑ εμφανίζονται έντονα διχασμένες και ο Τραμπ συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Ο ρόλος της Καμάλα Χάρις

Αν όμως στην Τζόρτζια κερδίσουν οι Όσοφ και Γουόρνοκ, τότε και η Γερουσία -διά της πλαγίας- περνά στα χέρια των Δημοκρατικών, αφού κάθε κόμμα θα διαθέτει από 50 έδρες. Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι και πρόεδρος -με δικαίωμα ψήφου- της Γερουσίας. Αυτό σημαίνει ότι η Καμάλα Χάρις θα μπορεί με την ψήφο της να δίνει την οριακή πλειοψηφία που η κυβέρνηση θα χρειάζεται για να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

Σε αντίθετη περίπτωση, πάντως, η ομάδα του Μπάιντεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του δικαιώματος των Προεδρικών Διαταγμάτων, αν και όχι στην έκταση που το χρησιμοποίησε ο Τραμπ. Ίδωμεν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24