search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:35
MENU CLOSE

Μοιραία κυβερνητική καθυστέρηση στα εμβόλια

11.01.2021 06:36

 

Το φιάσκο των εμβολίων απέδειξε ότι για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση  εμφανίζεται  ανίκανη να εφαρμόσει  την οδηγία που εξέδωσε η ίδια , σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος μέλος απαγορεύεται να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με κράτη μέλη και εταιρείες για το εμβόλιο.

Το αστείο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση φοβάται μήπως παραβιάσει την Ευρωπαϊκή συμφωνία την στιγμή που  η μία μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν  να βρουν σε διμερές επίπεδο εμβόλια  προκειμένου να αντιμετωπίσουν την μειωμένη  παραγωγής τους..

Τα όσα είπε η  Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για κεντρική κατανομή των δόσεων αναλογικά με τον πληθυσμό των κρατών μελών μοιάζουν  κενό γράμμα αφού πρώτη η Αγκελα Μέρκελ έσπευσε να εξασφαλίσει  επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια με διμερή συμφωνία με την Pfizer/Biontech και 20 εκατομμύρια  εμβόλια από τη γερμανική Curevac , ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Ισραήλ προκειμένου να προμηθευθεί εμβόλια για την Κυπριακή Δημοκρατία , ενώ η Ουγγαρία, έχει ήδη λάβει 6.000 δόσεις από το εμβόλιο SputnikV από τη Ρωσία,  μέσα από διμερή  συμφωνία.

Ακόμα οι πληροφορίες λένε ,ότι  η Γερμανία έχει κάνει συμφωνία  για επιπλέον δόσεις από το εμβόλιο της Moderna,  καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, – ανάμεσα τους   και η Ελλάδα, – δεν έχουν διεκδικήσει στο σύνολό του το ποσοστό των εμβολίων της αμερικανικής εταιρίας που τους αναλογεί βάσει της κοινοτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό Politico «.η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα λάβει 1,8 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Moderna, ενώ σύμφωνα με την κοινοτική κατανομή θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 2 εκατ. δόσεις.»

Την ίδια ώρα η Αθήνα έχει λάβει 100.000 δόσεις από την Pfizer ενώ ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.100.000 εμβολιασμούς τον μήνα. Ο πήχης έχει κατέβει δραματικά και όλα δείχνουν ότι η περίφημη ανοσία θα κάνει πολύ καιρό για να  έρθει  στην Ελλάδα. Επιστήμονες  ισχυρίζονται ότι πάμε για τον επόμενο χρόνο.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση δεν έπασχε από μεγαλοϊδεατισμό –ότι μόνο αυτή τα κάνει όλα καλά-  και αλαζονεία προφανώς θα είχε δει  αλλιώς το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρα, για «διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρίες ή χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο».

Όμως όπως φαίνεται οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες  και η βλακεία κυριαρχούν της ανθρώπινης ζωής . Και όλα δείχνουν ότι όταν στο Μέγαρο Μαξίμου πάρουν απόφαση να κινηθούν δυναμικά θα έχει φύγει το τρένο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:31