search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 16:03
MENU CLOSE

Μιανμάρ: Παρά την πίεση της χούντας οι διαδηλώσεις εναντίον της συνεχίζονται

14.02.2021 10:47
Μιανμάρ: Παρά την πίεση της χούντας οι διαδηλώσεις εναντίον της συνεχίζονται - Media

 

Κωφεύοντας στις αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις και αντιμέτωπη με ένα ανυποχώρητο κίνημα αμφισβήτησης η στρατιωτική χούντα που έχει καταλάβει την εξουσία στη Μιανμάρ αυξάνει την καταστολή εναντίον των διαδηλωτών που καταγγέλλουν το πραξικόπημα, προχωρώντας σε νυχτερινές συλλήψεις αντιφρονούντων και απειλώντας με διώξεις οποιονδήποτε προσφέρει καταφύγιο στους καταζητούμενους ακτιβιστές.

Σήμερα το πρωί, για 9η συνεχή ημέρα, χιλιάδες άνθρωποι στη Μιανμάρ βγήκαν στους δρόμους των πόλεων με πολλές εκατοντάδες να συγκεντρώνονται κοντά στη διάσημη παγόδα Σουενταγκόν στο κέντρο της Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, για να ζητήσουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την απελευθέρωση της ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Καταζητούνται επτά ακτιβιστές

Η χούντα, υπό τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με επτά ακτιβιστές, τους πιο γνωστούς στη χώρα, τους οποίους αναζητά επειδή φέρονται να υποκίνησαν τις διαδηλώσεις.

“Αν εντοπίσετε τους καταζητούμενους που αναφέρονται εδώ ή αν έχετε πληροφορίες για το θέμα, ενημερώστε το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα”, ανέφερε η χούντα σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. “Όσοι τους προσφέρουν καταφύγιο, θα είναι αντιμέτωποι με επιπτώσεις βάσει του νόμου”.

Εξάλλου η χούντα επανέφερε αργά χθες Σάββατο νομοθεσία που προβλέπει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στις αρχές τυχόν επισκέπτες που έχουν οι οποίοι πρόκειται να περάσουν τη νύκτα στο σπίτι τους.

Από την 1η Φεβρουαρίου που κατέλαβαν την εξουσία οι στρατιωτικοί έχουν θέσει υπό κράτηση περίπου 400 πολιτικούς, ακτιβιστές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, γιατροί και φοιτητές.

Στον κατάλογο με τους επτά “καταζητούμενους” βρίσκεται και ο Μιν Κο Νάινγκ, προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος του 1988, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις κατά της δικτατορίας.

Χάρη στις διαδηλώσεις του 1988 η Αούνγκ Σαν Σου Τσι αναδείχθηκε ως βασική προσωπικότητα του δημοκρατικού κινήματος στη Μιανμάρ και της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991. Αφού πέρασε πολλά χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό βρέθηκε επικεφαλής της Μιανμάρ το 2015.

Έκτακτες εξουσίες στις δυνάμεις της τάξης

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ διεύρυνε χθες Σάββατο τις έκτακτες εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες πλέον μπορούν να διεξάγουν έρευνες σε σπίτια χωρίς να έχουν ένταλμα αλλά και να θέτουν υπό κράτηση πρόσωπα για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς την άδεια δικαστή.

Την Παρασκευή το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους επιτροπές επαγρύπνησης πολιτών σε διάφορες πόλεις της Μιανμάρ, αρμόδιες να παρακολουθούν τις γειτονικές σε περίπτωση επιχειρήσεων για τη σύλληψη αντιφρονούντων.

Εξάλλου εκατοντάδες μοναχοί οργάνωσαν προσευχή μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

“Οι Βιρμανοί θέλουν τη δημοκρατία και τους στηρίζουμε”, έγραψε η πρεσβεία στο Twitter σε ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Οι διεθνείς επικρίσεις για την κατάσταση στη Μιανμάρ είναι πολλές, όμως η χούντα δεν φαίνεται να κλονίζεται.

Οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν την εξουσία σεβόμενοι το Σύνταγμα και έχουν ζητήσει από τους δημοσιογράφους στη χώρα να σταματήσουν να κάνουν λόγο για “πραξικοπηματική κυβέρνηση”.

“Ενημερώνουμε (…) τους δημοσιογράφους και τα όργανα του Τύπου να μην γράφουν με σκοπό να προκαλέσουν ταραχές”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εστάλη από το υπουργείο Ενημέρωσης στην ένωση ξένων ανταποκριτών. Σε αυτό ζητείται επίσης από τους δημοσιογράφους να ακολουθούν “τη δεοντολογία των μέσων ενημέρωσης” όταν μεταδίδουν τα γεγονότα στη χώρα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μιανμάρ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να «παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται», αναφέροντας ότι παρατηρούνται «στρατιωτικές κινήσεις» στην εμπορική πρωτεύουσα, τη Γιανγκόν.

Νωρίτερα, τεθωρακισμένα οχήματα θεάθηκαν στην πόλη, για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Η αμερικανική πρεσβεία έκανε επίσης λόγο για «πιθανή» διακοπή των τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τη 1 μέχρι τις 9 το πρωί.

Δυτικές πρεσβείες στη Μιανμάρ κάλεσαν σήμερα τον στρατό της χώρας να «αποφύγει τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών και πολιτών» αφού οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν πυρά για να διαλύσουν μια διαδήλωση και ανέπτυξαν τεθωρακισμένα οχήματα σε πόλεις.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ τοπική ώρα, οι πρεσβείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας, του Καναδά και άλλων 11 χωρών καταδίκασαν τις συλλήψεις πολιτικών ηγετών και την παρενόχληση δημοσιογράφων μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και κατήγγειλαν τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών από τον στρατό.

«Υποστηρίζουμε τον λαό της Μιανμάρ στην αναζήτησή του για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ευημερία. Ο κόσμος παρακολουθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 16:03