search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:28
MENU CLOSE

Βλέπουν πρόωρες κάλπες

09.11.2012 22:00
oldphotossel.81352468312.jpg

Η επομένη της ψηφοφορίας του μεσοπρόθεσμου βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του με το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές.

Η επομένη της ψηφοφορίας του μεσοπρόθεσμου βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του με το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές, τις οποίες ζήτησε την περασμένη Κυριακή να επιβάλει ο λαός, αλλά και οι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψηφίζοντας τα μέτρα.

Το αίτημα για εκλογές διά στόματος Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ήρθε ως αυτονόητη κλιμάκωση της πολιτικής τακτικής και ρητορικής του σχήματος, που εδώ και καιρό εστίαζε στην ανάγκη «να φύγει» ή «να ανατραπεί» αυτή η κυβέρνηση.
Η θέση που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η απόρριψη των μέτρων είναι «όρος επιβίωσης» της κοινωνίας και οι εκλογές, «πολιτικός» όρος για να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας και της δημοκρατίας: «σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για τον τόπο και για τον λαό, μόνο μια λύση υπάρχει και είναι πολιτική λύση» είπε.
Όπως επισήμαιναν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η συγκυβέρνηση έχει παραβιάσει κάθε προεκλογική ή μετεκλογική εξαγγελία (προγραμματική συμφωνία). Και στην πραγματικότητα, έχει περάσει κάθε όριο τυπικής, έστω, νομιμοποίησης καθώς, για την τετραετία 2013-2016, έχει βάλει ένα ακραίο πακέτο στο τραπέζι, το οποίο, χωρίς να υπάρχει καν συμφωνία για επιμήκυνση, περιέχει καινούργια μέτρα που ανεβάζουν το συνολικό τους ύψος πολύ πάνω από τα 19,5 δισ. τα οποία προαναγγέλλει το μεσοπρόθεσμο, στοιχείο που ανέφερε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι οι συνθήκες πλέον απαιτούν μια πιο προωθητική κίνηση που και να αποτρέπει την ψήφιση των μέτρων και να αναβαθμίζει την πολιτική πίεση προς τους τρεις εταίρους.
Παράλληλα, βέβαια, δόθηκε η αίσθηση ότι επιχειρήθηκε με αυτόν τον τρόπο να κλείσει το εσωκομματικό «ζήτημα» περί της κυβερνητικής ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε με δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κυρίαρχη η πεποίθηση ότι μετά την ψήφιση των μέτρων ουσιαστικά θα ξεκινήσει η κατάρρευση της κυβέρνησης, καθώς τα διαλυτικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στην κυβερνητική συνοχή προ της ψήφισης, αναμένεται να ενταθούν στην προσπάθεια της υλοποίησης των μέτρων, τα οποία θα επιτείνουν τη διάλυση της κοινωνίας και της οικονομίας.
Νέο σκηνικό
Η ηγεσία θεωρεί ότι ο χρόνος των πρόωρων εκλογών πλησιάζει πλέον με μεγάλη ταχύτητα, καθώς αντιστοίχως ταχύτατες είναι οι διεργασίες ανασύνθεσης του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας ως απόρροια της κατάρρευσής του με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.
Στην πορεία αυτήν, που θα έχει τα χαρακτηριστικά άτυπης και μακράς προεκλογικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επισπεύσει τους χρόνους της δικής του ανασύνταξης και να αναβαθμίσει την παρουσία του σε όλα τα επίπεδα.
Μεταξύ άλλων, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ορισμένα κρίσιμα στοιχήματα:
• Να εκπέμψει με σαφήνεια το πολιτικό του σχέδιο προς την κοινωνία, κάτι που συνεπάγεται πιθανότατα περαιτέρω επεξεργασία των θέσεών του – άλλωστε κορυφαία στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, έχουν τονίσει ότι η κατάρτιση του προγράμματος είναι ένας συνεχής αγώνας, δεν είναι κάτι «στατικό» –, κι ενδεχομένως να αποφασίσει αν θα δώσει χώρο στην πολυφωνία και την έκφραση διαφορετικών απόψεων ή θα επιδιώξει την ομογενοποίηση του πολιτικού λόγου στην προσπάθεια το μήνυμά του να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφές. Στο σημείο αυτό κρίσιμης σημασίας είναι η ερχόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου που ανοίγει τις διεργασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προς το παρόν τοποθετείται την άνοιξη του 2013.
• Να προωθήσει περαιτέρω τη σύσφιξη των δεσμών του με την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.
• Να διαμορφώσει σενάρια πιθανών πολιτικών συμμαχιών εφόσον με τα σημερινά δεδομένα η απαιτούμενη κοινωνική πλειοψηφία, που θα ήταν όρος για να στηριχθεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν δεν έχει διαμορφωθεί.
Με άλλα λόγια, μπορεί η ηγεσία να εκτιμά αυτήν τη στιγμή πως η προοπτική της εξουσίας μπορεί να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, όμως δεν παύει να αποτελεί πονοκέφαλο το γεγονός ότι η σημερινή του δύναμη δείχνει να έχει παγιωθεί περί το 25%, χωρίς να παρουσιάζει προς το παρόν αυξητική τάση. Δεν είναι λίγοι εντός της Αριστεράς που επισημαίνουν τη δυσκολία της διεκδίκησης της εξουσίας με τους σημερινούς όρους, όπου ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ προπορεύεται της Ν.Δ., όμως δεν διαφαίνεται ότι έχει στο χέρι του την κοινωνική πλειοψηφία – αντιθέτως, για την ώρα φαίνεται να «συγκεντρώνει» δυσαρέσκεια ανάλογη μ’ εκείνη που στρέφεται κατά της συγκυβέρνησης – κι επιπλέον είναι βέβαιο ότι θα έχει απέναντί του ένα άκρως επιθετικό σύστημα.
Ένα κρίσιμο διάστημα ξεκινά…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50