search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 05:42
MENU CLOSE

«Ημίμετρα» προτείνει ο Σόιμπλε

20.11.2012 12:54
«Ημίμετρα» προτείνει ο Σόιμπλε - Media

Σύμφωνα με το Reuters o Β. Σόιμπλε θα προτείνει στο σημερινό Eurogroup την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους. Ποιοι θα κερδίσουν όμως από αυτή τη λύση;

Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των κεντρικών τραπεζών των ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, προσπαθεί να αποφύγει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 

Υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο προτείνεται από το ΔΝΤ αλλά και από το ΙΙF.
 
Σύμφωνα με το Reuters o Β. Σόιμπλε θα προτείνει στο σημερινό Eurogroup την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την πώληση ελληνικών ομολόγων.
 
Η πρόταση αυτή ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίνει όμως χρόνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, όπου η τελευταία αρνείται οποιαδήποτε απομείωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια κεντρικών τραπεζών.
 
Η πρόταση αυτή ωστόσο κρύβει και μία άλλη διάσταση. Ποιοι θα κερδίσουν από μία τέτοια «λύση», τη στιγμή που μία απόφαση επαναγοράς ομολόγων θα εκτινάξει την τιμή τους στα ύψη;
 
Ποιοι θα δεχθούν να πουλήσουν τα ομόλογά τους και σε ποια τιμή, τη στιγμή που η χώρα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει;
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 01:05