search
ΤΡΙΤΗ 11.06.2024 13:43
MENU CLOSE

Διαγωνισμός για… μεγάλη μπάλα

11.12.2012 22:00
oldphotosopap1355238963.jpg

Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς κάτι περισσότερο από τις προδιαγραφές για τη διαμόρφωση των επιχειρηματικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ για να καταλάβει ότι ο διαγωνισμός αυτός του ΤΑΙΠΕΔ έχει φτιαχτεί γι’ αυτό που λέμε… μεγάλη μπάλα.

Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς κάτι περισσότερο από τις προδιαγραφές για τη διαμόρφωση των επιχειρηματικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ για να καταλάβει ότι ο διαγωνισμός αυτός του ΤΑΙΠΕΔ έχει φτιαχτεί γι’ αυτό που λέμε… μεγάλη μπάλα. Τι λένε οι προδιαγραφές;

Ότι τα σχήματα που θα κατέβουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού μπορεί να περιλαμβάνουν σχεδόν οποιονδήποτε, αρκεί να υπάρχει στη «σύνθεση», έστω και ως απλό μέλος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της πρώτης φάσης στην υποβολή προσφορών. Εάν λάβουμε υπόψη ότι από τα οκτώ σχήματα της πρώτη φάσης, μετά το «ξεσκαρτάρισμα» του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν μείνει τα επτά και πως αυτό δεν αποκλείει την εμπλοκή και άλλων παικτών στην τελική φάση, γίνεται κάτι περισσότερο από προφανές ότι θα χρειαστούμε…φώτο φίνις. Ας ρίξουμε πρώτα μια γρήγορη ματιά στους επτά που έχουν μείνει στην κούρσα:
Πρώτη εκδοχή
Οι κοινοπραξίες με Έλληνες ή Έλληνες συνεργάτες: Η ομάδα που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Κοπελούζου εκφράστηκε μέσα από την κοινοπραξία γερμανοϊσραηλινών συμφερόντων Gauselmann, Playtech και Helvason. Με εκτεταμένη παρουσία στον ευρωπαϊκό στοιχηματισμό, η Gauselmann είναι ο επικεφαλής με 55%. Η ισραηλινή Playtech έχει 41%, ενώ ο Κοπελούζος συνδέεται με τους Γερμανούς, καθώς έχει στρατηγικό εταίρο του στην Helvason την εταιρία Merkur, θυγατρική της Gauselmann. Οι Ισραηλινοί είχαν χτυπήσει πρόσφατα την πόρτα του ΟΠΑΠ ώστε να γίνουν συνεργάτες του Οργανισμού για την είσοδο στη διαδικτυακή αγορά, αλλά τη θέση τελικά πήρε η Lottomatica.
Την ίδια στιγμή, η δυναμική «κάθοδος» της Lottomatica με τον Μελισσανίδη που όλοι ανέμεναν, έγινε πιο ήπια, μέσω της κοινοπραξίας Emma Delta, που περιλαμβάνει το τσεχικό fund PPF και τον Γιώργο Μελισσανίδη. Στην αγορά θεωρούν ότι εδώ «κρύβεται» και η συμμετοχή της Lottomatica, η οποία μπορεί να μην ήταν εμφανής στην πρώτη φάση, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί αργότερα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Lottomatica έχει δουλέψει στενά με τον Μελισσανίδη για την κάθοδο στον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, ενώ οι Ιταλοί έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με το δραστήριο τσεχικό κεφάλαιο PPF, που «παίζει» (ομολογουμένως πολύ το τελευταίο διάστημα) στην Ελλάδα. Σύνδεσμος των Τσέχων με τη Lottomatica είναι η οικογένεια De Agostini.
Κι ενώ στην αγορά όλοι αναζητούσαν το ποιος θα είναι ο στρατηγικός συνεργάτης του Κόκκαλη, μια και όπως έλεγαν δεν έχει το ρευστό να χτυπήσει τον ΟΠΑΠ, η Intralot κατέβηκε τελικά μόνη της… Τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Για την ακρίβεια, ο μεγάλος Έλληνας συνεργάτης του Οργανισμού εκπροσωπήθηκε από την Intralot Holdings και Intralot Investments. Λέγοντας με τον τρόπο του ότι στην επόμενη φάση ο συνεργάτης απλώς θα καθίσει δίπλα…
Δεύτερη εκδοχή
Τα ξένα κεφάλαια: Μετά την αποχώρηση του καναδικών συμφερόντων fund Triple Five World Group, στην κούρσα μένουν τέσσερις. Οι πρώτοι δύο είναι γνωστοί από παλιότερες μπίζνες στην Ελλάδα. Πρόκειται για την TPG Capital (οι παλιοί την ξέρουν ως Texas Pacific), γνωστή από τη συμφωνία που είχε κλείσει προ ετών για την πώληση της ΤΙΜ, και τη βρετανική BC Partners, επίσης γνωστή από τα Καζίνο της Hyatt σε Πάρνηθα και Θεσσαλονίκη (Regency Entertainment). Και τα δύο θεωρούνται από τα μεγαλύτερα και δυνατότερα fund σε διεθνές επίπεδο. Ο τρίτος διεκδικητής ονομάζεται Primrose Treasure Ltd και εκπροσωπεί τα κινεζικά κεφάλαια της Fosun Ιnternational. Άγνωστος στο ελληνικό κοινό, αλλά πολύ γνωστός στα… ελληνικά ομόλογα, είναι ο τέταρτος ξένος διεκδικητής, η Third Point LLC. Hedge fund γνωστό από τις συμμετοχές του στην Yahoo και την Apple, έχει αποκομίσει κέρδη ρισκάροντας τους τελευταίους μήνες με τα κρατικά ομόλογα και πιθανολογεί ότι η ελληνική του εκστρατεία μπορεί να έχει και συνέχεια και κέρδη…
Δουλειά για… λεφτάδες
Τι μπορεί να γίνει στο εξής τώρα. Όλοι οι γνώστες της αγοράς συμφωνούν σε ένα: Ο αγοραστής θα πρέπει να έχει μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια, μια και δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το τίμημα της εξαγοράς, αλλά και τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν για να διατηρηθεί ανταγωνιστικός ο ΟΠΑΠ σε παιχνίδια και διαδικασίες την επόμενη ημέρα της ιδιωτικοποίησης. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα το καλύτερο δυνατό σχήμα είναι ένας Έλληνας παίκτης (που να γνωρίζει τα λεγόμενα καθ’ ημάς) με ένα σημαντικό ξένο κεφάλαιο, που να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση, και ίσως και κάποιον ξένο διεθνή παράγοντα του στοιχηματισμού.
Ήδη οι διεργασίες μεταξύ των διεκδικητών παίρνουν και δίνουν προκειμένου να φτιαχτούν οι ισχυρές ομάδες που θα έχουν και την πολιτική αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης. Και αυτό καθώς ο Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις δεν θα δώσει το τελικό πράσινο φως εάν δεν διασφαλίζονται κάποια μίνιμουμ επίπεδα αναπτυξιακής προοπτικής, τουλάχιστον με τον τρόπο που θα θελήσει να τα περάσει επικοινωνιακά το Μαξίμου.
Ένα δεύτερο πράγμα που θέλει ο Σαμαράς είναι να βάλει πιο ενεργά τους Κινέζους στο ελληνικό παιχνίδι, μια και μετά την Cosco το μόνο (και σχετικά χλιαρό) ενδιαφέρον από τη χώρα της Ανατολής αφορά τα τρένα. Από την άλλη, η προοπτική της επίσκεψης Σαμαρά στο Πεκίνο προς ανεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων δείχνει να συμβαδίζει με την υποψηφιότητα του fund της Fosun τόσο χρονικά όσο και πρακτικά. Οι Κινέζοι που ασχολούνται με ακίνητα, λιανική, MME και μεγάλα projects «εφάπτονται» σε πολλές αποκρατικοποιήσεις, ενώ δεν κρύβουν πως έχουν και άλλους στόχους στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό.
Εάν λοιπόν τα κινέζικα κεφάλια προτιμηθούν από τα αγγλοαμερικανικά, τα σενάρια λιγοστεύουν. Όμως όσοι σεναριολογούν αντιλαμβάνονται ότι από αυτή την οπτική γωνία δεν υπάρχει καλύτερο «ταίριασμα» στα κινέζικα κεφάλαια από τον Κόκκαλη, που και συνεργάτης του μαγαζιού είναι και την μπίζνα γνωρίζει καλά. Όσο για το αν μια κυβέρνηση (περίπου) Ν.Δ. θα έδινε οριστικά τον ΟΠΑΠ στον Κόκκαλη, αυτό μάλλον έχει απαντηθεί από την περίοδο του Καραμανλή…
Το ίδιο σενάριο βλέπει χώρο και για τον Μελισσανίδη. Η εμπλοκή της Lottomatica στον ιντερνετικό τζόγο του ΟΠΑΠ είναι ένα διαβατήριο για τον συνεργάτη των Ιταλών, που επιθυμεί διακαώς να παραμείνει στο παιχνίδι. Έστω και αν οι Ιταλοί δεν προχωρήσουν δυναμικά, θα θέλουν να έχουν και αυτοί λόγο στην επόμενη ημέρα. Και στην κατεύθυνση αυτή, τόσο η παρουσία του Μελισσανίδη όσο και τα κεφάλαια του PPF λειτουργούν σαν μια εγγύηση και προστιθέμενη αξία.
Βέβαια, όλα αυτά είναι σενάρια που προϋποθέτουν την κινεζική εμπλοκή. Με τη διαφορά ότι δεν είναι κάποια τυχαία σενάρια…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 11.06.2024 13:43