search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:57
MENU CLOSE

«Απόσυρση» του σχεδίου «Αθηνά» ζητά η ΔΗΜΑΡ

07.03.2013 12:47
«Απόσυρση» του σχεδίου «Αθηνά» ζητά η ΔΗΜΑΡ - Media

Ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» ζήτησε η ΔΗΜΑΡ. «Είπαμε στον υπουργό Παιδείας ότι θα στηρίξουμε (…) την μεταρρύθμιση αυτή, αρκεί να γίνει με κριτήρια ακαδημαϊκά και όχι πελατειακά ή τοπικιστικά», δήλωσε η Μαρία Ρεπούση.

 

Την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» ζήτησε ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς με το αιτιολογικό ότι «δεν υπακούει σε ακαδημαϊκά κριτήρια», κατά την παρουσίασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας.
 
Η υπεύθυνη του αρμόδιου τομέα Μαρία Ρεπούση, ανέφερε ότι δεν έχει τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την κατάργηση, αλλαγή, μετονομασία πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων, καθώς σύμφωνα με τον ν.4009 απαιτείται και η γνώμη της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) πράγμα που, όπως επισήμανε, δεν έγινε.
 
Η κ. Ρεπούση πρόσθεσε ότι για να γίνει αναδιάρθρωση είναι αναγκαία η συμμετοχή των θεσμικών οργάνων, η αντικειμενικότητα των κριτηρίων η διαφάνεια των διαδικασιών και η υπερίσχυση του δημόσιου συμφέροντος.
 
«Εμείς(ΔΗΜΑΡ) είπαμε στον υπουργό Παιδείας ότι θα στηρίξουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε μέσα στα πανεπιστήμια την μεταρρύθμιση αυτή, αρκεί να γίνει με κριτήρια ακαδημαϊκά και όχι πελατειακά ή τοπικιστικά», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, η κυρία Ρεπούση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ:
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν σήμερα στην Αθήνα φοιτητές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Αθηνά», που περιλαμβάνει συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και σχολών.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, λίγο πριν τις 14:00 και οι φοιτητές με πανό και συνθήματα έφτασαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου ορισμένοι εκτόξευσαν αυγά και μικροαντικείμενα.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν έξω από τη Βουλή, όπου σταμάτησαν για αρκετό χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, οι σπουδαστές του τμήματος Αλιείας – Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος του ΤΕΙΘ στα Μουδανιά ξεκινούν απεργία πείνας από αύριο ζητώντας να τεθούν σε μεταβατική περίοδο καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για την μετακίνησή τους στο Μεσολόγγι στο ΤΕΙ του οποίου θα μεταφερθεί το τμήμα τους. Παράλληλα υποστήριξαν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, η πλειοψηφία να διακόψει την φοίτηση.
 
Τέλος το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του , σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συγχώνευσή του στο τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών. Σε γενική συνέλευση του τμήματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, εγκρίθηκε επίσης ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή της στη συγχώνευση και υποστηρίζει ότι η τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας δεν επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή και ότι εξακολουθούν να υφίστανται τα θεσμικά, ακαδημαϊκά και διοικητικά προβλήματα τα οποία έχουν επισημανθεί σε προηγούμενα ψηφίσματα.
 
Κλειστά παρέμειναν σήμερα, ύστερα από κοινή απόφαση όλων των δημάρχων του Ιόνιου, τα δημαρχεία των νησιών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις των δημάρχων προς την κυβέρνηση θα αυξηθούν καθώς το κλίμα στα επτάνησα είναι βαρύ μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά», αφού, όπως επισημαίνουν, είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που πλήττεται τόσο πολύ από το συγκεκριμένο σχέδιο.
 
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Κεφαλλονιά, γι' αυτό χθες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, οι σύμβουλοι, σαν έσχατη λύση, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του δημάρχου του νησιού.
 
Για το θέμα της κατάργησης τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο δήμαρχος Κέρκυρας Ιωάννης Τρεπεκλής απέστειλε επιστολή σήμερα το πρωί στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.
 
Ο κ. Τρεπεκλής, στην επιστολή του, τονίζει μεταξύ άλλων ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μαζί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αποτελούν βραχίονα ανάπτυξης και ουσιαστικά συντελούν τα μέγιστα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών.

O πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας, Θεοδ. Τσιρίκογλου και ο αντιπρόεδρος Παντ. Υψηλάντης παραιτήθηκαν σήμερα, αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά».
 
Στην επιστολή παραίτησης του ο κ. Τσιρίκολγου αναφέρει ότι δεν θέλει να συνεισφέρει στην «κατεδάφιση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, στον ανορθόδοξο σχεδιασμό, στην επικράτηση του παραλόγου, στην κατασπατάληση πόρων εκατομμυρίων ευρώ και στην απογοήτευση και απαξίωση άξιου στελεχιακού δυναμικού του Ιδρύματος».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:49