search
ΤΡΙΤΗ 11.06.2024 11:11
MENU CLOSE

Διαδηλωτές του Blockupy «πολιορκούν» την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη

31.05.2013 09:33
Διαδηλωτές του Blockupy «πολιορκούν» την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη - Media

Χιλιάδες διαδηλωτές του αντικαπιταλιστικού κινήματος Blockupy, φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας, απέκλεισαν την πρόσβαση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές λιτότητας που προωθούνται στην Ευρωζώνη.

Χιλιάδες διαδηλωτές του αντικαπιταλιστικού κινήματος Blockupy, φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας, απέκλεισαν την πρόσβαση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές λιτότητας που προωθούνται στην Ευρωζώνη.
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, παρά τη βροχόπτωση, αποκλείοντας δρόμους που οδηγούν στην ΕΚΤ αλλά και στην έδρα της Deutsche Bank, στον οικονομικό τομέα της πόλης.
Η αστυνομία κάνει λόγο για περίπου 2.500 διαδηλωτές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει συγκεντρωθεί στα οδοφράγματα που είχαν στηθεί προληπτικά γύρω από την ΕΚΤ. Οι ίδιοι οι διοργανωτές μιλούν για πάνω από 3.000 συμμετέχοντες. Ο βασικός στόχος της διαμαρτυρίας, υποστήριξε εκπρόσωπος του Blockupy, έχει εκ των πραγμάτων ήδη επιτευχθεί -δηλαδή η διατάραξη της «ομαλότητας» στη λειτουργία της ΕΚΤ.
Η αστυνομία είχε φροντίσει να αποκλείσει από την Πέμπτη τις κεντρικές περιοχές και επιτηρεί την κατάσταση ακόμη και με ελικόπτερα. Τις πρώτες ώρες των διαμαρτυριών δεν είχαν σημειωθεί συγκρούσεις: «Εκτός από μεμονωμένες δράσεις, τα πράγματα κυλούν μέχρι στιγμής ειρηνικά» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Πολλές από τις τράπεζες της Φρανκφούρτης είχαν προτρέψει το προσωπικό τους να πάρει άδεια την Παρασκευή, ενώ τις προετοιμασίες για τη διαδήλωση διευκόλυνε η αργία της Πέμπτης (για το καθολικό Corpus Christi), την οποία αρκετές τράπεζες «επέκτειναν» για τους εργαζομένους τους και την Παρασκευή. Η ΕΚΤ ανέφερε ότι έχει λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει σήμερα την ομαλή λειτουργία της και την ασφάλεια του προσωπικού της.
Εκτός από το σημείο γύρω από την ΕΚΤ και τις μεγάλες τράπεζες, οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και στο αεροδρόμιο της πόλης (το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη) αργά το μεσημέρι. Περαιτέρω διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για αύριο 1η Ιουνίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 11.06.2024 11:10