search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:50
MENU CLOSE

Ο μικρός Έλληνας

25.07.2013 21:00
Ο μικρός Έλληνας - Media

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα – που κυκλοφορεί σταθερά τα έργα του από τις εκδόσεις Εξάντας – αναφέρεται σ’ έναν Έλληνα που διανύει τα πρώτα του βήματα προς τη λεγόμενη τρίτη ηλικία

Βασίλης Αλεξάκης
Εκδόσεις:
Εξάντας
Σελ.: 310

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα – που κυκλοφορεί σταθερά τα έργα του από τις εκδόσεις Εξάντας – αναφέρεται σ’ έναν Έλληνα που διανύει τα πρώτα του βήματα προς τη λεγόμενη τρίτη ηλικία, εκεί που το κάθε βήμα ανασύρει μνήμες και το παρελθόν μοιάζει πιο οικείο από το παρόν. Ύστερα από μια ταλαιπωρία στην υγεία του, ο εν Παρισίοις διαβιών Έλληνας ασθενής καταλύει σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στον κήπο του Λουξεμβούργου προκειμένου να αναρρώσει. Η εκεί ασήμαντη καθημερινότητά του εν μέσω αναμνήσεων και συνειρμών μετατρέπεται σε μυθιστορία όπου συμμετέχουν υλικά, χώροι, χρόνοι και πρόσωπα της πραγματικότητας αλλά και του θαυμαστού κόσμου των μυθιστορημάτων με τα οποία ο αφηγητής έχει άρρηκτους δεσμούς ζωής, εξίσου ισχυρούς (αν όχι σημαντικότερους!) από αυτούς που του κληροδότησε η πραγματικότητα… Έτσι, κατά έναν τρόπο, ο έξω κόσμος, αυτός της οικογένειας, της πατρίδας, της γειτονιάς, εμπλέκεται δημιουργικά και εξίσου ζωντανά με τον μέσα του εαυτό, τον οποίο συγκροτούν τα αγαπημένα μυθιστορήματα κι οι χάρτινοι ήρωες με τις χάρτινες ζωές – και αποδεικνύεται ότι η σχέση του μαζί τους είναι μακράν πιο ισχυρή και καταλυτική! Η αφήγηση του Αλεξάκη ξεκινά δυναμικά, με μια προκλητική αξίωση να την ακολουθήσεις έντονα από την αρχή κι όχι διερευνητικά. Μέσα από έναν αφομοιωμένο κυνισμό που διαχειρίζεται την ανάμνηση και τη νοσταλγία, αναδύεται ένα πηγαίο και ανατρεπτικό χιούμορ, που κρύβει μελαγχολία και τρυφερότητα – ιδιότητες που λειτουργούν σαν αισθήσεις περισσότερο παρά σαν εντυπώσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:49