search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:56
MENU CLOSE

Μόνο για την πάρτη τους

21.08.2013 21:00
oldphotoseur1377100868.jpg

Ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε μίλησε για ένα τρίτο «πακέτο στήριξης» προς την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν δεν το απέ­κλεισε και η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι θα δούμε το 2014 πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλά­δα. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε μίλησε για ένα τρίτο «πακέτο στήριξης» προς την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν δεν το απέ­κλεισε και η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι θα δούμε το 2014 πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλά­δα. Όμως η πιο σημαντική διαπίστωση ήταν αυτή του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, ο οποίος ανάμεσα στις γραμ­μές δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανέβει το βουνό (της κρίσης). Αυτό είναι ίσως το μεγάλο καρφί για την Ελλάδα και την κυβέρνησή της.
 
Ο Σόιµπλε είπε αυτό που τονίζουν συνεχώς και με πολ­λούς τρόπους οι… «συνιστώσες» της τρόικας: ότι η χώρα μας έχει πολύ ακόμη δρόμο να διανύσει για να βγει στο ξέφωτο. Ως εκ τούτου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι «μεταρρυθμίσεις» πρέπει να συνε­χιστούν, παρά το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
 
Η κυβέρνηση Σαµαρά προσδοκούσε ότι οι αλχημείες που επιστρατεύει και ο στραγγαλισμός της ρευστότη­τας στην οικονομία για να εμφανίζει λογιστικά πρω­τογενές πλεόνασμα θα επαρκούσαν ως πρόσχημα για μια πολιτικά «ευπώλητη» μείωση του χρέους – γι’ αυτό πολλές φορές οι κυβερνητικές διαρροές μιλού­σαν ευθέως για «κούρεμα». Όμως αυτή η επιλογή δεν βρέθηκε ποτέ στα σοβαρά στο τραπέζι των επί­σημων δανειστών και επιτηρητών της χώρας μας. Και η αναγγελία Σόιμπλε είναι η απόδειξη.
 
Οι όποιες επιµέρους ρυθµίσεις επί του δημοσίου χρέ­ους δεν μπορούν να είναι κάτι παραπάνω από ασπι­ρίνες. Με οποιαδήποτε φόρμουλα και αν βρεθεί, η Ελλάδα, για να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της, θα πρέπει να εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον εξωπραγματικούς για δεκαετίες – κάτι αδύνατον για πολύ πιο δυναμικές οικονομίες από την ελληνική.
 
Η επιλογή της Γερµανίας για διαιώνιση του πλήρους ελέγχου της Ελλάδας μέσω αλλεπάλληλων «πακέτων στήριξης», αλλά χωρίς κόστος για την ίδια, είναι προ­βληματική και, προφανώς, μη βιώσιμη. Ομοίως όμως είναι μη βιώσιμη και για το ελληνικό πολιτικό σύστη­μα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί και να εφαρμό­σει σχιζοφρενικές πολιτικές επιλογές.
 
Οι Γερµανοί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Όμως, κάθε παράταση που παίρνουν για τους ίδιους μειώνει δραματικά την ελληνική αντοχή – και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:47