search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:11
MENU CLOSE

Der Spiegel: Τον Άσαντ «βλέπουν» οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών πίσω από την επίθεση με χημικά

05.09.2013 07:21
Βέβαιοι ότι θα δοθεί απάντηση από τη Γερμανία για τις παρακολουθήσεις δηλώνουν στο ΥΠΕΞ - Media

Στο καθεστώς Άσαντ αλλά με… ελαφρυντικά φαίνεται πως επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στο καθεστώς Άσαντ αλλά με… ελαφρυντικά φαίνεται πως επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο βαρύς απολογισμός της επίθεσης μπορεί να οφείλεται σε «λάθος» στη δοσολογία.
 
Στην ιστοσελίδα του, το γερμανικό περιοδικό επικαλείται μια εμπιστευτική παρουσίαση του επικεφαλής της ΒND, της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών Γκέρχαρντ Σίντλερ σε βουλευτές, κατά την οποία απέδωσε την επίθεση αυτή στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, παρόλο που αυτό δεν έχει αποδειχθεί απολύτως.  
 
Η BDN εκτιμά ότι μόνο το καθεστώς Άσαντ έχει τη τεχνική δυνατότητα να αναμίξει το αέριο σαρίν και να το χρησιμοποιήσει χάρη σε μικρούς πυραύλους διαμετρήματος 107mm, τους οποίους διαθέτει εν αφθονία.
 
Όπως αναφέρει το Der Spiegel, ο Σίντλερ διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι οι αντάρτες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις.   Η BND υπογραμμίζει ωστόσο ότι εάν είχαν πραγματοποιηθεί ανάλογες επιθέσεις πριν από την 21η Αυγούστου, σ΄αυτές θα είχε γίνει χρήση ενός πολύ αραιωμένου αερίου, γεγονός που εξηγεί το λιγότερο εντυπωσιακό αριθμό θυμάτων τους.
 
Κατά τον Σίντλερ, είναι πιθανό μια λάθος δοσολογία να ευθύνεται για τον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό της τελευταίας επίθεσης.   Κατά την παρουσίασή του, η οποία διήρκεσε μισή ώρα, ο Σίντλερ επικαλέστηκε μια τηλεφωνική συνομιλία που υπεκλάπη ανάμεσα σε ανώτερο αξιωματούχο της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, παραδοσιακής συμμάχου της Συρίας και ενός Ιρανού διπλωμάτη.
 
Το Der Spiegel αναφέρει ότι o αξιωματούχος της Χεζμπολάχ απέδωσε την επίθεση στον 'Ασαντ και τόνισε ότι ο Σύρος πρόεδρος «έχασε τον έλεγχο των νεύρων του» και διέπραξε ένα «σοβαρό σφάλμα» δίνοντας εντολή για την επίθεση αυτή με τα χημικά όπλα.
 
Αυτό το νέο στοιχείο μπορεί να δώσει άλλη τροπή στη συζήτηση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση, ενισχύοντας τη θέση ότι το καθεστώς της Δαμασκού ευθύνεται για την επίθεση, τονίζει το Der Spiegel. Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα τέλη Αυγούστου ανέφερε ότι σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, «502 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 80 παιδιά και 137 γυναίκες», στην επίθεση κοντά στη Δαμασκό.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50