search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 16:33
MENU CLOSE

Η σελίδα του λοξού

17.05.2010 08:20
oldphotos12740848126.jpg

◆Σελίδες παλιού αναγνωστικού.◆Πτώχευση των αναμνήσεων και ανασυγκρότηση των παραμυθιών με τις ξεχασμένες σειρές.◆«Να ένα μήλο, να ένα μήλο». Και φαντάζει η φωνή σημερινή και ένα μικρό χαμόγελο φτιάχνει την ουσία της ζωής που είναι η νοσταλγία.◆Η χαμένη διήγηση, η περιγραφή που δραπέτευσε ανάμεσα στα πολυτελή τετράκυκλα και στο ύφος της πολυπραγμοσύνης του ανυπόστατου ονείρου.

◆Σελίδες παλιού αναγνωστικού.

◆Πτώχευση των αναμνήσεων και ανασυγκρότηση των παραμυθιών με τις ξεχασμένες σειρές.

◆«Να ένα μήλο, να ένα μήλο». Και φαντάζει η φωνή σημερινή και ένα μικρό χαμόγελο φτιάχνει την ουσία της ζωής που είναι η νοσταλγία.

◆Η χαμένη διήγηση, η περιγραφή που δραπέτευσε ανάμεσα στα πολυτελή τετράκυκλα και στο ύφος της πολυπραγμοσύνης του ανυπόστατου ονείρου.

◆Και ξαναφώναξε ο μάστορας τον παραγιό και βάλθηκαν να βάψουν ξανά την εξώθυρα της παράγκας.

◆Τα χρώματα σκόρπια κι ο διακονιάρης θα περισώσει τις αποχρώσεις και θα δώσει τη φλόγα που βλέπει στους παραστάτες της εισόδου. Κι η πόρτα λαμπερή θα ζωντανέψει εκείνο που έλειπε απ’ τη μελωδία

◆Ανάμεσα στην άνοιξη.

◆Στον πάτο του πηγαδιού το ψευδοφανές ανασυγκροτείται.

◆Και η χαρά στο άνοιγμα περιμένει το ανασήκωμα.

◆Άλλωστε η φυσική συνέπεια μετά την πτώση είναι η ανύψωση. Απαράβατος ο νόμος της αντίδρασης.

◆Και ευχολογώντας την ουράνια τιμωρία, μένοντας στην άκρη των γυρισμάτων, εισπράττεις τα ηλιθιολογήματα των συντελεστών της προηγούμενης μέρας και αναρωτιέσαι με χαμόγελο πού πήγε αλήθεια εκείνη η αφαίρεση του λαού που έφτιαξε τους παρθενώνες.

◆Ανακατανομή νοημοσύνης σε όλα τα επίπεδα είναι η λύση στο πρόβλημα, αποφαίνεται ο αναγνώστης, δίνοντας την απάντηση στους θρασείς αναλυτές της κρίσεως και στα μελιστάλαχτα σημειώματα των ανθρώπων που υπηρέτησαν με πάθος την κυριαρχία της αβελτερίας.

◆Και εκεί που ο σκεπτόμενος αποδομεί τα κείμενα κοιτά τον διπλανό επαναστάτη και δεν ξέρει τι να πρωτοκάνει. Αλεξιθυμία ορίζεσαι και πανικοβάλεις.

◆Και μένοντας στο συγκεκριμένο. Και συγκρατώντας τα φωνήεντα ενίστασαι βλέποντας τις ομορφιές αυτού του τοπίου.

◆Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ονοματεπώνυμο ταυτόσημο με μια εικόνα παχύρρευστη. Υγρή μάζα, σχήμα εύσωμο παραγεμισμένο με σφαιρίδια λίπους και μπόλικες λέξεις. Νοημοσύνη της γλώσσας εκπαιδευμένη να δημιουργεί εντυπώσεις. Πρώτη δουλειά πρωθυπουργός, δεύτερη συνταξιούχος. Το πρωθυπουργός ακολουθεί συνεχώς, μάλλον γιατί οι πρωθυπουργοί στη χώρα αυτή ήταν πάντοτε συνταξιούχοι. Ανερυθρίαστος. Έχει το θράσος να σιωπά. Εξακολουθεί να τρώει ακόμα και τις απαντήσεις. Παράδειγμα προς αποφυγήν. Ταυτότητα κρίσεως.

◆Αλογοσκούφης. Τίποτα. Η σύνθεση καθορίζει πλήρως την εικόνα της παρακμής.

◆Αντώνιος ο σαμαράς. Ο γενναιόδωρος. Έδωσε στην Ντόρα αυτό που μετά μανίας επεδίωκε. Την αγιογραφία της εξόδου. Ο τωρινός που δεν θα γίνει ποτέ ο επόμενος.

◆Και οι διάδοχοι της κρίσεως καλά κρατούν έμπροσθεν της κοινωνικής κατακραυγής. Και αιφνίδιες ανατροπές της δημοκρατίας διά στόματος Παπακωνσταντίνου εμφανίζονται και αποκρύπτονται εν μέσω των νεφελωμάτων που συγκροτούν το σκοτεινό.

◆Και αποφεύγοντας την ανθρωποφαγία σταματώ και απευθύνομαι στον μελαγχολικό θαμώνα του καφενείου.

◆Που ευρισκόμενος σε κατάσταση απόγνωσης συνεχίζει να κοιτά αποχαυνωμένος την ενημέρωση.

◆Και ταχέως ανθίσταμαι και πετώντας το σακάκι μου στη διπλανή ψάθινη καρέκλα και αναζητώντας νόμισμα στο μέγεθος του διδράχμου κατευθύνομαι στο παλαιόμορφο κουτί με τους μικρούς δίσκους.

◆Το νόμισμα κάνει τον απαιτούμενο θόρυβο της εκκίνησης. Και οι πενιές ξεχύνονται. Υψώνω τα χέρια και αφήνομαι στις λέξεις και στις νότες.

◆Και τα μόνιμα βλέμματα αφήνουν την τράπουλα και μαζεύονται ολόγυρα. Παλαμάκια και επιφωνήματα.

◆Κι όπως κτυπούσα το χέρι μου στο πάτωμα κι ετοιμαζόμουν για τον επίλογο, η μιζέρια βρόντηξε την πόρτα.

◆Ένα χνότο στο τζάμι, κάτω από τη διαφημιστική γραφή, μου έδωσε ένα χαμόγελο από κείνα που απομονώνουν την κρίση και δίνουν στη ζωή φωτιά.

Μυογράφημα

Στη γωνιά ένα τζάκι. Ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι. Η μάνα ζυμώνει. Η γιαγιά πλέκει μια ζακέτα. Μια μικρή με μια πάνινη κούκλα φτιάχνει τον κόσμο της. Ένας μικρός με τιράντες και κοντό παντελονάκι με ένα κομμάτι ξύλο φτιάχνει το τόξο του Οδυσσέα. Ο άντρας λείπει.

Σε λίγο το σούρουπο θα τον βοηθήσει να βρει τους ανθρώπους του.

Χρώματα λίγα. Το μεγαλείο της λιτότητας στη στιγμή. Ένα φως στην άκρη της κάμαρας και μια χειροποίητη κεντημένη κουρτίνα να δίνει τους σχηματισμούς που λείπουν από τη ζωγραφιά.

Σε λίγο θα πέσει κι άλλο το φως, κάτω απ’ τα σκεπάσματα. Θα μαζευτεί η γιαγιά με το παραμύθι να δώσει τον πρόλογο του ύπνου. Θα κλείσουν τα βλέφαρα μαζεύοντας το παρελθόν στα μικρά κουτάκια της σκέψης.

Στη γωνιά ένα τζάκι μαρμάρινο με χρυσά επικαλύμματα.

Ένα μεγάλο σκαλιστό τραπέζι.

Η Μάνα βάφει τα νύχια της φορώντας ένα διάφανο νυχτικό. Η γιαγιά με μαύρο φόρεμα έχει στα χέρια της μια τράπουλα. Μια μικρή ντυμένη μεγαλίστικα κλαίει εκνευρισμένη. Ένας μικρός με τακτοποιημένο μαλλί, παίζει κτυπώντας με μανία κάποια πλήκτρα. Πού και πού φτύνει στο χαλί κάποια σπόρια που μασουλά.

Ο άντρας είναι εκεί. Ένα τηλέφωνο στο χέρι και μια μεγάλη οθόνη μπροστά του. Μιλά ακατάπαυστα, αδιαφορώντας.

Στο παλάτι της μοναξιάς θα πέσει κι άλλο το φως.

Και το σούρουπο ίσως να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τον άνθρωπο.

Καληνύχτα σας!

Κόντρα κρίση

Πάνω στη γέφυρα των σκυθρωπών ανθρώπων το χαμόγελο δημιουργεί την αισιοδοξία.

Ο μουσικός της διαδρομής με το μπάσο κοντράρει τα αποχαυνωμένα πρόσωπα.

Μοιράζοντας το ανοιχτόκαρδο στο εσπέριο τοπίο, δίνει στους ευνοημένους από τις συνθήκες αυτό που του στέρησαν καταπονώντας τον.

Και μέσα στην οχλοβοή, ο μουσουργός εγκαθιστά τον φόβο που δημιουργεί η χαρά, στο καταπιεσμένο πολυτελές άγημα των καλοντυμένων.

Και διακριτή η μανία του οργανωμένου ήχου να πικάρει ακόμα πιο πολύ τον ζωγραφισμένο θάνατο στα πρόσωπα των κρονόληρων.

Κόντρα μπάσο και κόντρα κρίση και πεταρίζουν τα βλέμματα και βιαστικά περνούν οι τρομαγμένοι.

Και μένει το επιμύθιο να τραγουδά και να συλλογιέται.

Και ξεπετάγονται οι στιγμές να δώσουν το νόημα.

Και τα παγκάκια γεμίζουν από ερωτευμένους και τα λευκά χαρτιά με κόκκινα γράμματα.

Και στους καθρέφτες άρχισαν να προβάρουν οι λυπημένοι εκείνη τη χαρά που είχαν ξεχάσει ανάμεσα στις παλιές σελίδες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 16:33