search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:12
MENU CLOSE

«Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου»: Ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο των ναζί στην εξουσία

22.09.2013 10:12
«Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου»: Ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο των ναζί στην εξουσία - Media

Το ντοκιμαντέρ «Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου» βρέθηκε κατά τύχη κρυμμένο μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, στα αρχεία της Βασιλικής Κινηματοθήκης του Βελγίου.

Το ντοκιμαντέρ «Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου» βρέθηκε κατά τύχη κρυμμένο μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, στα αρχεία της Βασιλικής Κινηματοθήκης του Βελγίου.
 
Το κινηματογραφικό ντοκουμέντο αποτελεί την πρώτη αμερικανική ταινία αντιναζιστικής προπαγάνδας, που παρουσίαζε αντισημιτικές ενέργειες στη Γερμανία του 1933 και μέχρι τώρα θεωρούνταν «χαμένη», θα προβληθεί τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη αφού το μοναδικό αντίγραφο εντοπίστηκε και αποκαταστάθηκε από την Κινηματοθήκη των Βρυξελλών.
 
Η ασπρόμαυρη ταινία έχει διάρκεια περίπου 65 λεπτά και γυρίστηκε από τον Κορνέλιους Βάντερμπιλτ, κληρονόμο μιας πλούσιας αμερικανικής οικογένειας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο Βάντερμπιλτ, μαθητευόμενος δημοσιογράφος ακόμη, περιηγήθηκε στην Ευρώπη και βρέθηκε στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου 1933, την ημέρα που το ναζιστικό κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Κινηματογράφησε τα πλήθη των υποστηρικτών του Αδόλφου Χίτλερ, τις στρατιωτικές παρελάσεις αλλά και τη φυγή των Εβραίων.
 
«Με τράβηξε ο τίτλος του ενώ έκανα μια βόλτα στις συλλογές. Ακολούθησε έρευνα του θέματος και αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για τη μοναδική κόπια που είχε σωθεί», εξήγησε ο Μπρούνο Μεσντά, υπεύθυνος της ψηφιακής συλλογής του ιδρύματος.
 
Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 26 Οκτώβρη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) της Νέας Υόρκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 ετών από την ίδρυση της Κινηματοθήκης. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04