search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:55
MENU CLOSE

Πτώση της Χρυσής Αυγής, ενίσχυση της ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση

23.09.2013 06:59
Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ “δείχνει” νέα δημοσκόπηση
 - Media

Εγκληματική ή φασιστική οργάνωση χαρακτηρίζουν 8 στους 10 πολίτες την Χρυσή Αυγή, ενώ το 87% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει» αναφορικά με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Εγκληματική ή φασιστική οργάνωση χαρακτηρίζουν 8 στους 10 πολίτες την Χρυσή Αυγή, ενώ το 87% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει» αναφορικά με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που διενεργήθηκε αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο διάστημα από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου.
 
Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται μειωμένα κατά 2,5%, ενώ αντίστοιχη αύξηση της τάξης του 2,7% παρουσιάζουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.
 
 Παράλληλα, οι διαρροές τόσο από ΝΔ όσο και από ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιοριστεί εντυπωσιακά.
 
Ενδεικτικό είναι ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της Rass, που διενεργήθηκε από τις 10 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου στον πίνακα των μετακινήσεων ψηφοφόρων, η ΝΔ έχανε προς τη Χρυσή Αυγή 3,4%, ενώ τώρα η διαρροή βρίσκεται στο 1,4%.
 
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από εφτά ημέρες, από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «έφυγε» προς τη Χρυσή Αυγή 2,6% ενώ σήμερα η διαρροή έχει μειωθεί στο 1,6%.
 
Η τάση αυτή αλλάζει τον χάρτη των συσχετισμών: η ΝΔ διευρύνει την υπεροχή της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,7% και βρίσκεται στο 25,4% (εμφανίζει άνοδο 0,8% σε σχέση με την έρευνα της 15ης Σεπτεμβρίου). Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,7%, ποσοστό μειωμένο κατά 1,1%.
 
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, οι ΑΝΕΛ με 4,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,8%, η ΔΗΜΑΡ με 2,5%, το ΚΚΕ με 5,7%, οι Οικολόγοι πράσινοι με 1,2%, η Νέα Ελλάδα με 1%, η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 18,9%. Άκυρο ρίχνει το 3,4% ενώ άλλο ψηφίζει το 3,8%.
 
Στην παράσταση νίκης μπροστά είναι η ΝΔ, με 55,2% έναντι 37,3% του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 43,9%, 24% ο Αλέξης Τσίπρας και 30,5% ο «κανένας».
 
Στην ερώτηση «Κινδυνεύει η δημοκρατία από την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην πολιτική ζωή του τόπου;» το 40,8% υποστήριξε πως δεν κινδυνεύει, το 57,6% ότι κινδυνεύει, ενώ το 16,% υποστήριξε πως δεν γνωρίζει, δεν απαντά.
 
Επιπλέον, το 75,7% πιστεύει ότι «η δολοφονία του νεαρού στο Κερατσίνι δείχνει το μέγεθος της απειλής που συνιστά η Χρυσή Αυγή για τη δημοκρατία», ενώ το 19,3% πιστεύει ότι ήταν μεμονωμένο περιστατικό. «Δεν ξέρω/ δεν απαντώ» απαντά το 5%
 
Όσον αφορά τις νομοθετικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, απαραίτητες κρίνονται από το 77%, ενώ «δεν είναι απαραίτητο» απαντά το 21,1%. Το «Δεν ξέρω/ δεν απαντώ» συγκεντρώνει 1,9%.
 
Σε ποσοστό 78,9% οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι «υπάρχει κάποιο σύστημα οργανωμένης κινητοποίησης των μελών της ΧΑ για τη διενέργεια βίαιων και έκνομων πράξεων», ενώ «μάλλον όχι/ όχι» απαντά το 17,8%.
 
«Να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την έκνομη συμπεριφορά της ΧΑ» ζητά το 55,1%, ενώ το 31,9% επιθυμεί να τεθεί εκτός νόμου. Ένα ποσοστό 11% θέλει να μην αλλάξει τίποτα και να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.
 
Τέλος, στην ερώτηση «η Χρυσή Αυγή ισχυρίζεται, ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία του νεαρού στο Κερατσίνι. Εσείς τι πιστεύετε;» το 77,7% απαντάει ότι έχει σχέση, το 13,8% ότι δεν έχει σχέση και το 8,8% «δεν ξέρει/ δεν απαντά».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04