search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:26
MENU CLOSE

Το διεθνές μήνυμα του Τσίπρα και το μπρα ντε φερ… Αθήνας – Τέξας

05.11.2013 08:14
Τσίπρας: «Η Αριστερά μπορεί να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη» - Media

Μπορεί να σωθεί η ευρωζώνη; Αυτό ήταν το ερώτημα που έθετε με τον τίτλο της η διημερίδα…

Μπορεί να σωθεί η ευρωζώνη; Αυτό ήταν το ερώτημα που έθετε με τον τίτλο της η διημερίδα της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής Λύντον Τζόνσον (LBJ School of Public Affairs) του πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Ο Αλέξης Τσίπρας, ένας εκ των τριών κεντρικών προσκεκλημένων, απάντησε κατηγορηματικά ότι η ευρωζώνη «πρέπει» να σωθεί, στέλνοντας έτσι ένα διεθνές μήνυμα για τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικά, προειδοποίησε ότι θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου για την καταστροφή ολόκληρης της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι οι «εγκέφαλοι» ή αλλιώς οι διοργανωτές αυτής της  διημερίδας ήταν ο καθηγητής – οικονομολόγος Τζέημς Γκάλμπρεηθ ο οποίος διδάσκει στην έδρα Λύντον Τζόνσον και ο Γιάννης Βαρουφάκης, επισκέπτης καθηγητής στην ίδια Σχολή.

Πιο αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας τη Δευτέρα στο Ώστιν, τάχθηκε σε όλους τους τόνους κατά της εξόδου της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας από το ευρώ.  Μια ενδεχόμενη εξέλιξη σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε «καταστροφή για την Ευρώπη» υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι θέμα … μεγέθους, δηλαδή δεν έχει σημασία αν μια χώρα που αποχωρεί ή αποβάλλεται είναι μεγάλη η μικρή.

Και επεξηγώντας τη θέση του ότι η έξοδος μιας χώρας θα λειτουργήσει καταστροφικά για ολόκληρη την Ευρώπη, παρέπεμψε στην συμπεριφορά των αγορών οι οποίες, όπως είπε, την επομένη της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ θα ρωτούν πια είναι η επόμενη. Μάλιστα κάνοντας πιο γλαφυρή την αναφορά του ο Αλέξης Τσίπρας για να περιγράψει την «έξαψη» που θα δημιουργηθεί στις αγορές σε μια τέτοια περίπτωση χρησιμοποίησε μια αμερικανική έκφραση για να εικονογραφήσει το ντόμινο που θα ακολουθήσει: θα λένε μεταξύ τους είπε, «όπως το λέτε εσείς εδώ στο Τέξας, game on (σ.σ. το παιχνίδι αρχίζει)».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε λίγο αργότερα, η Ελλάδα «δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη», κι αυτό ήταν το διεθνές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του συνεδρίου.

Δέχτηκε πως η δημιουργία της ευρωζώνης ήταν ενδεχομένως ένα λάθος, ωστόσο είπε αυτή είναι μια συζήτηση για τους ιστορικούς. Σήμερα, πρόσθεσε η ευρωζώνη υπάρχει και οι εναλλακτικές της είναι χειρότερες.

Ιδού το απόσπασμα από την ομιλία του:

«Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα – διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για τον λόγο αυτόν και μόνο η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη».
Συνοψίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με τα προβλήματα που  θα προκύψουν από την ανάγκη διαχείρισης ενός ασταθούς εθνικού νομίσματος, τη φυγή κεφαλαίων, κ.λπ. αλλά θα φέρει και την Ευρώπη αντιμέτωπη με την καταστροφή της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  μίλησε στο πανεπιστήμιο του Τέξας και με την ιδιότητα του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν. Χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις ευρωπαϊκές χώρες με κρίση και διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της Ευρπωαϊκής Αριστεράς θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει «συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Από το βήμα του συνεδρίου επικρότησε την αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι  κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικα. Όμως, συνέχισε, «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα: Εάν κάποιος όπως αναφέρει, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος; Οι Ευρωπαίοι πολίτες, εν όψει των ευρωεκλογών, θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα».

Την ίδια περίπου ώρα στην Αθήνα, ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια μάλλον «καφενειακού» χαρακτήρα και καθόλου ηγετική εμφάνιση στην «Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη» επιχειρούσε να αποδομήσει το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα και να μειώσει την ευρωπαϊκή υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν λέγοντας ότι στηρίζεται από κόμματα περιθωριακά.

Παράλληλα, επιχείρησε ακόμη μια φορά να «πλασάρει» την «καμένη» θεωρία των «δύο άκρων. Δημιουργώντας απορία για το ποιος τελικά συνιστά άκρο και επενδύει στην ένταση. Μάλλον ο… πρόεδρος του «περιθωριακού» ΣΥΡΙΖΑ έχει πιο ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό από τον πρωθυπουργό. Το αν θα του βγει σε καλό βεβαίως θα κριθεί πολύ αργότερα…

Κι επίσης, το ποιος κέρδισε τελικά τις εντυπώσεις σε αυτό το ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» θα το επιβεβαιώσει… η ζωή. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50