search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:01
MENU CLOSE

Δυο γάιδαροι μαλώνουνε για τα δικά μας σπίτια

28.11.2013 22:00
oldphotossel.491385651941.jpg

Συνεχίζεται η κοκορομαχία κυβέρνησης – τρόικας για τους πλειστηριασμούς.

Σε πυρετό διαπραγματεύσεων συνεχίζει να βρίσκεται το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για το μείζον ζήτημα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση εμμένει στο δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αντικειμενικά αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, θέτοντας ωστόσο στο στόχαστρο τους φορολογούμενους που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς που προωθείται από την τρόικα, προβλέπεται πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών και για χρέη έως 200.000 ευρώ, η οποία θα ισχύσει από το 2014.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να καταλήγει σε συμβιβαστική φόρμουλα με την τρόικα για την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών, των οποίων η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας είναι κάτω από  300.000 ευρώ.

Σαφώς η εν λόγω προστασία θα γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κυρίως με εισοδηματικά κριτήρια, όπως το ετήσιο εισόδημά να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι επί του συγκεκριμένου θέματος υπήρξε σύγκρουση με την τρόικα δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά αρχικά ζητούσε το εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ κι η τρόικα τα 13.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος προβλέπεται ότι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη οικονομική θέση, θα μπορούν να «ξαναζωντανέψουν» το δάνειό τους με την καταβολή ελάχιστου ποσού και έτσι να καταστεί και πάλι ενήμερο.

Με βάση τους υπολογισμούς, τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται 62.500 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο αφενός θα δώσει ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες, όπου το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων αυξάνεται με επικίνδυνους ρυθμούς, και αφετέρου θα δοθεί άλλη μια ευκαιρία στους δανειολήπτες να μη χάσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει όλες τις εξωδικαστικές διαδικασίες και βρίσκονται ένα βήμα προτού αιτηθούν από τα δικαστήρια τον πλειστηριασμό των ακινήτων.
Με βάση όμως τις εκτιμήσεις των επιτελών του υπουργείου από τους δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια, οι 50.000 είναι δυνατόν να προστατευθούν από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη εφόσον προσφύγουν σε αυτόν.

Οι άλλες 12.500 θα μπορούν να καταστήσουν ενήμερα τα σημερινά ληξιπρόθεσμα δάνειά τους εφόσον καταβάλουν ένα μικρό ποσό, αν δηλαδή καταστούν «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», όπως θα αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο.
Βασικό ρόλο θα παίξει επίσης η συμπεριφορά που έχει επιδείξει ο δανειολήπτης, δηλαδή το κατά πόσο υπήρξε μέχρι σήμερα συνεργάσιμος για τη ρύθμιση της οφειλής του ή κατά πόσο ανταποκρίνεται κατά ένα μικρό έστω μέρος στις δανειακές του υποχρεώσεις, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητές του.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να εξαιρεθούν από την προστασία όσοι έχουν εγκαταλείψει οριστικά και χωρίς ισχυρό επιχείρημα την προσπάθεια να έρθουν σε μια συμφωνία με την τράπεζα, καταβάλλοντας έστω ένα μικρό μέρος της οφειλής τους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50