search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:27
MENU CLOSE

Η μουσική έχει τη μερίδα του… Λεοντείου

29.12.2013 22:00
Η μουσική έχει τη μερίδα του... Λεοντείου - Media

Μια μεγάλη παρέα από αγόρια και κορίτσια, όταν κλείνουν τα βιβλία του σχολείου, ανοίγουν τις παρτιτούρες της ψυχής τους και αρχίζουν το ταξίδι στη μουσική. Καλά τα Μαθηματικά και η Βιολογία, αλλά υπάρχει και ο… Μπαχ! 

Μια μεγάλη παρέα από αγόρια και κορίτσια, όταν κλείνουν τα βιβλία του σχολείου, ανοίγουν τις παρτιτούρες της ψυχής τους και αρχίζουν το ταξίδι στη μουσική. Καλά τα Μαθηματικά και η Βιολογία, αλλά υπάρχει και ο… Μπαχ!

Πριν απ’ αυτούς, ένα εντυπωσιακό ρόστερ αποφοίτων του ίδιου σχολείου: Λουκάς Καρυτινός, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Μίμης Πλέσσας, Λουκιανός Κηλαηδόνης και Λυκούργος Μαρκέας!

«Το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων είναι ένα σχολείο που σφύζει από μουσική ζωή». Αυτό δηλώνει με περισσή υπερηφάνεια ο μαέστρος του σχολείου Βασίλης Γιώτης και εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Δεν μπορεί να λέει με ευκολία κάθε σχολείο της χώρας πως κατέχει μια «ζωντανή» μουσική κοινότητα, με σημαντική ανταπόκριση από τους μαθητές, σε μια εποχή που τα ξεφτέρια της πολιτικής έχουν χαρακτηρίσει τη μουσική παιδεία ως… αμελητέα ποσότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Η μουσική παιδεία είναι υποβαθμισμένη γιατί η οικονομική κρίση δεν περιλαμβάνει στον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό της το μάθημα της μουσικής», μας λέει ο κ. Γιώτης. Η απάντηση των παιδιών είναι ηχηρή. Η Χορωδία Δημοτικού, με μαέστρο τη Νικόλ Πρίντεζη, η Χορωδία Γυμνασίου-Λυκείου με μαέστρο τον Βασίλη Γιώτη (αμφότερες από 70 μέλη) και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής Γυμνασίου – Λυκείου από το 2008, με 15 μέλη και μαέστρο τη Σπυριδούλα Κλάδη – Κακλή, συνθέτουν το παζλ της μουσικής δυναμικής του σχολείου. Τα τρία διαφορετικά σύνολα έχουν επανειλημμένως συμμετάσχει σε μια πλειάδα από διαγωνισμούς και δεν στερούνται επιτυχίες σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Οι Χορωδίες του Δημοτικού και του Γυμνασίου – Λυκείου έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, ερμηνεύοντας τετράφωνα έργα, ενώ έχουν αποσπάσει κατ’ επανάληψη το 1ο Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Και η Ορχήστρα Μουσικής Γυμνασίου δεν… πάει πίσω από επιτυχίες, έχοντας διακριθεί σε διαγωνισμούς Σύνθεσης, με έργα για ορχήστρα δωματίου ή μεικτά ορχηστρικά σύνολα, και στους Καλλιτεχνικούς Αγώνες του τότε υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποσπώντας χρυσά και αργυρά μετάλλια.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν γιατί το Λεόντειο αποτελεί ένα σχολείο με πλούσια μουσική ιστορία και εντυπωσιακό παλμαρέ επιτυχιών. Η Σπυριδούλα Κλάδη – Κακλή μας εξηγεί ότι «οι αίθουσες μουσικής, τα μουσικά όργανα και παιχνίδια, οι κατασκευές αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, ο χώρος του Θεάτρου και οι μουσικές μορφωτικές επισκέψεις συνηγορούν στη μύηση στον κόσμο της μουσικής». Το σχολείο δεν σταματά να ζυμώνει νέες γενιές αξιόλογων μουσικών, μέσα από το ιδρυθέν Παιδαγωγικό Εργαστήρι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:26